Echte, imitatie of cultivé parels

Echte, natuurlijke parels zijn zeldzaam. De markt is tegenwoordig overspoeld met gecultiveerde ofwel gekweekte parels. Gecultiveerde parels zijn wel echte parels maar de mens heeft een handje geholpen door de parelvorming zelf op gang te brengen. Bij echte parels heeft de mens geen invloed gehad op de parelvorming en deze zijn daarom zeer waardevol. Een indringer komt in de oester waardoor hij een parel vormt. Terwijl bij de gekweekte parel de indringer door de mens ingebracht wordt in de oester.

Geschiedenis van de gekweekte parel

Eind 19e, begin 20e eeuw kwamen de gekweekte parels in opkomst. In Japan waren er verschillende handelaren die technieken ontwikkelden om zelf parels te kweken. Vanaf circa 1916 ontwikkelde Mikimoto (de parelhandelaar die vooral in het westen bekend zou worden) een techniek om ronde parels te ontwikkelen. Vanaf 1920 verkocht hij zijn parels wereldwijd. Honderden jaren daarvoor werd er al geëxperimenteerd door de Chinezen met het kweken van parels maar pas met de komst van Mikimoto kwam de cultive parel in opmars. Tegenwoordig zijn bijna alle parels gekweekt. Om het in cijfers uit te moeten drukken zijn 99.99% van de parels op de markt vandaag gecultiveerd. Een echte parel is dus een ware vondst!

Gecultiveerde parels uit China.

De echte parel

Slechts één op de duizend oesters bevat een echte parel. Van deze parels is maar een klein gedeelte weer goed genoeg om in een sieraad te zetten. Dit geeft al de zeldzaamheid van een echte parel aan. De prijzen van echte parels zijn torenhoog. Echte parels lijken alleen maar zeldzamer te worden en zo stijgen de prijzen. Een natuurlijke parel is moeilijk te verkrijgen en daarom een winstgevende investering. Let erop dat handelaren en juweliers gecultiveerde parels vaak natuurlijke of echte parels noemen. Als u twijfelt vraag na of het om gecultiveerde parels gaat.

Echte parels herkennen

Qua uiterlijk is het heel moeilijk om een echte parel van een gecultiveerde parel te onderscheiden. Er zijn wat experts die het kunnen zien maar de meesten van ons vallen daar niet onder en zelfs de expert kan fouten maken.

Een aantal aanwijzingen dat een parel echt kan zijn:

  • Bij een parelketting kijk of de parels bij elkaar passen. Vanwege de zeldzaamheid van parels zult u bij echte parelkettingen zien dat de parels qua grootte en vorm niet helemaal bij elkaar passen en onderling verschillen. Ook zullen natuurlijke parels vaak niet perfect rond zijn.
  • De kleur. Echte parels zijn vaak wat bruiner van kleur terwijl gecultiveerde parels vaak wit zijn (al zijn gekweekte parels vandaag de dag in alle kleuren en vormen op de markt). Echte parels zijn ook romiger van kleur.
  • Bij parels in een sieraad, kijk goed naar het sieraad zelf. Parels zijn altijd duur geweest en werden daarom ook in dure zettingen gezet of een parelketting had een dure sluiting. Het kan overigens wel zijn dat gekweekte parels in een dure zetting gezet worden. Dus dit geeft niet honderd procent uitsluitsel dat de parels echt zijn maar zou een aanwijzing kunnen zijn.
  • Kijk bij geboorde parels met een loep naar het boorgaatje. Echte parels hebben een dikke laag parelmoer terwijl gecultiveerde parels een dunne laag hebben. Bij het boorgaatje kan men vaak al zien hoe dik de parelmoer laag is.
  • Bekijk de parel met een UV licht. Echte parels zullen er geel of beige uitzien en onderling verschillen qua kleur terwijl gecultiveerde parels melkachtig of blauw-witachtig zullen zien.
  • Om zekerheid te hebben of de parel echt is moet er röntgenstraling aan te pas komen. Dit mag alleen gedaan worden door speciale laboratoria. In Nederland kunt u terecht bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium.
  • Let op: dat een sieraad oud is hoeft niet te betekenen dat de parels echt zijn! De parels kunnen imitatieparels zijn of er kunnen later gekweekte parels ingezet zijn.
Antieke sieraden met parels van Juwelista. Echt of cultivé?

Imitatie parels

Naast gecultiveerde en echte parels die beiden natuurlijk zijn, zijn er ook imitatie parels. Imitatie parels komen niet uit oesters maar zijn volledig mensgemaakt. Sommige imitatie parels zijn zo knap gemaakt dat u bijna niet het verschil zal kunnen zien tussen een natuurlijke parel en een imitatie. Deze parels zijn echter vaak wel makkelijk te ontdekken met een simpele truc. De ‘tand test’. Haal de parel voorzichtig langs uw bovenste tanden (de bovenste tanden zijn gevoeliger). Als de parel korrelig aanvoelt dan heeft u te maken met een echte parel. Als de parel volledig glad is dan heeft u te maken met een imitatie parel.

Om alles over parels te weten te komen en uitgebreid te leren over de verschillende soorten parels zijn de onderstaande boeken ideaal:

 Geraadpleegde bronnen:


104 gedachten over “Echte, imitatie of cultivé parels

Reacties zijn gesloten.