Hoe de waarde van een diamant wordt bepaald: de vier c´s


Hoeveel is een diamant nou waard?

Diamanten, wie houdt er niet van? Eeuwenlang verwonderen mensen zich over deze prachtige stenen. Maar als je denkt dat een diamant niet voor je weggelegd is omdat die een fortuin kost, dan heb je het mis. De prijzen van diamanten kunnen namelijk verschillen. Om meer over de waarde van een diamant te leren moet je beginnen bij de 4 c’s. De vier c’s staan voor de Engelstalige termen: cut, clarity, carat en color. Respectievelijk: slijpwijze, zuiverheid, karaatgewicht en kleur.

Cut (slijpwijze)

diamanten kunnen op verschillende wijzen geslepen worden. De bekendste wijze is briljant. Dit is een rondgeslepen diamant met 57 of 58 facetten (vlakken). In de volksmond wordt diamant vaak briljant genoemd maar dit klopt dus niet altijd! Echter is briljant dus de slijpwijze. Overigens worden niet alleen diamanten briljant geslepen.

Sommige methodes van slijpen zijn minder duur dan briljant slijpsel. Zo zijn er bijvoorbeeld rond geslepen diamanten die ’8 kantjes’ heten. Deze diamanten hebben weinig vlakken waardoor de schittering van de steen minder is en de waarde lager is. Acht kantjes worden vaak als accent steentjes gebruikt naast een groter edelsteen in goedkopere sieraden.

Naast de briljant kennen we ook: peer, hart, markies, ovaal en emeraude geslepen edelstenen.

Naast de vorm van een steen gaat het met name om de kundigheid waarmee de steen geslepen is. Hoe beter de steen geslepen is des te meer de diamant tot zijn recht komt. Als een steen te diep of vlak geslepen is weerkaatst het licht minder en is daardoor minder schitterend dan een goed geslepen steen. Het perfect slijpen van een steen is een ware kunst en maakt de steen waardevoller. De GIA website laat middels een slider zien wat het verschil is tussen een goed geslepen steen en een steen die minder goed geslepen is. Klik hieronder:

DIAMOND CUT

Clarity (zuiverheid)

van nature hebben diamanten oneffenheden en insluitsels. Enkel de allerbeste diamanten zijn volledig zuiver.  Het voordeel van de insluitsels is dat je makkelijker kunt zien dat het om een echte diamant gaat. Hoe meer oneffenheden er in een steen zijn des te minder de waarde.

Waargebeurd verhaal:

Ooit verkocht ik een ring met werkelijk schitterende diamanten. De diamanten waren door een diamantair gekwalificeerd als VS/SI in helderheid. Het waren prachtige kwaliteitsdiamanten, werkelijk een lust voor het oog. Ze verlichtten praktisch de kamer. Er waren echter met het blote oog wel wat kleine insluitsels zichtbaar maar vanwege de plaats van de insluitsels (vlak onder de tafel) waren de stenen alsnog VS/SI in helderheid. Ik verkocht de ring en kreeg een reactie van de koper dat een derde de diamanten als pique 3 (piqué wordt in het Engels Included (I) genoemd)  beoordeeld had. Pique 3 zijn de allerslechtste kwaliteit diamanten qua helderheid. Wat was het probleem? De koper had de diamanten laten beoordelen door iemand die er niet gekwalificeerd voor was. Een dure vergissing!

Waar de oneffenheden zitten in de steen maakt dus verschil uit. Het is dus niet zo zwart-wit dat wanneer u insluitsels met het blote oog ziet dat het per se een pique steen is. Daarom is de enige die een diamant mag beoordelen iemand die daar een specialistische opleiding voor gevolgd heeft. Iemand zonder deze opleiding kan kostbare fouten maken! Wanneer u uw eigen diamanten wilt beoordelen ga dan liever op zoek naar een diamantair. In Nederland zijn er diamantairs, een google zoekopdracht zou u moeten helpen om ze te vinden. Of u kunt naar Antwerpen gaan, de diamant hoofdstad van de wereld!

Wat zuiverheid betreft is het aan te raden tot SI kwaliteit te kopen. Piqué stenen zijn een stuk goedkoper dan die van betere kwaliteit. Desondanks kan een piqué diamant wel een mooie schittering hebben. Voor elke portemonnee is daarom wel wat wils. Zie de website van GIA en vergelijk verschillende zuiverheidsgraden van diamanten:

DIAMOND CLARITY

Carat (karaatgewicht)

Hoe zwaarder de diamant des te hoger de waarde. Twee diamanten van 0.50kt zijn minder waard dan een diamant van 1.0kt. Een gewicht van 0.2 gram staat gelijk aan 1 karaat diamant. Bij gezette stenen moet het gewicht geschat worden.

De diameter van een briljant geslepen diamant geeft een indicatie van het gewicht maar alleen de diameter is niet voldoende om een accurate schatting te maken. Dit is een heel belangrijk punt, onthou dit! Behalve de diameter van een diamant moet men namelijk ook kijken hoe de steen geslepen is. Sommige diamanten zijn breed maar vrij ondiep waardoor de steen groot oogt. Andere stenen zijn weer smal maar diep waardoor de steen kleiner lijkt. Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de diameter te kijken en altijd in gedachten te houden dat de diameter slechts een indicatie is van het gewicht.

Er is een boek met alle slijpwijzen in tabellen zodat men makkelijk het geschatte karaatgewicht kan opzoeken. In dit boek staan rekenmethodes waarmee het karaatgewicht van een gezette steen kan berekenen. Het boek is niet specifiek gericht op diamanten maar op diverse edelstenen. Edelstenen verschillen namelijk in gewicht, zo kunnen twee verschillende soorten edelstenen precies dezelfde afmetingen hebben maar toch verschillen in karaatgewicht! Dit boek is wel in het Engels en wordt door professionals gebruikt. Het is niet in Nederland verkrijgbaar (voor zover ik kon nagaan). Zelf kocht ik het uit Amerika via eBay maar ik zag dat Amazon het ook verkoopt. Het boek heet: ‘The complete handbook for Gemstone Weight Estimation’ door Charles I. Carmona.

Op de GIA link hieronder staat een overzicht met een indicatie wat de diameter van een steen ongeveer aan karaatgewicht moet zijn. Zoals hierboven vermeld is, geldt dit alleen voor diamanten en niet voor andere edelstenen en is het slechts een schatting, voor een meer precies gewicht moeten er naar meerdere afmetingen gekeken worden! De enige manier om exact het gewicht van een steen de weten is door de steen uit het sieraad te halen en los te wegen.

DIAMOND CARAT WEIGHT

Color (kleur)

Diamanten zijn in verschillende kleuren. Naast de bekende kleurloze diamanten zijn er ook ‘fancy color’ diamanten. Een aantal fancy colors zijn: blauw, rood, kanariegeel, roze en groen. Wat de kleurloze diamanten betreft geldt dat de meest kleurloze diamanten het waardevolst zijn. Hoe meer een geel of grijs tintje in de steen zit des te minder is de steen waard. Voor een goede kleurloze diamant wordt maximaal kleur G aanraden. Ik begreep van een klant dat in Egypte kleur H aangeraden wordt.

Het is heel moeilijk voor een ongetraind oog om een lichte tint in een diamant te herkennen. Wie een diamant wil met weinig insluitsels maar er niet te veel voor wil betalen zou voor een licht getinte diamant kunnen gaan. De prijs is een stuk lager maar alleen een professional zal zien dat de diamant van een mindere kleur is! Zie de link voor een overzicht:

DIAMOND COLOR

Waargebeurd verhaal:

Ik kwam met een diamanten ring bij een diamantair. Ik vroeg naar de zuiverheid en kleur van de diamanten. De diamantair vertelde mij dat gezette stenen nooit precies gekwalificeerd konden worden. Hij keek mij doordringend aan en zei: ‘Degenen die zeggen dat dit wel kan, liegen’.

Dit ben ik nooit vergeten. Deze wijsheid geef ik door aan mijn lezers: een gezette steen kan nooit precies op kwaliteit beoordeeld worden! De zetting kan een invloed hebben op de kleur en oneffenheden kunnen verborgen zijn. Er kan alleen een indicatie gegeven worden maar om een steen exact te beoordelen zou de steen uit de zetting gehaald moeten worden.

Prijslijst van diamanten

Tot slot nog een cadeautje voor al mijn trouwe lezers. De officiële prijzenlijst van briljant geslepen diamanten. Bekijk de lijst aandachtig en zie hoe de prijzen verschillen naar gelang de kwaliteit, karaatgewicht en kleur. Een kijkje is zeker de moeite waard! Als u zelf wat diamanten heeft waarvan u de kleur, kwaliteit en het karaatgewicht weet kunt u zelf de nieuwwaarde opzoeken.

De prijzen zijn in Amerikaanse dollars en per karaat. Deze lijst is van oktober 2016 en gaat om de briljant geslepen diamanten:

http://idexonline.com/DRB/Rounds_DRB_October2016.pdf 

Een lijst met de prijzen van andere slijpsels:

http://idexonline.com/DRB/Fancy_Cuts_DRB_October2016.pdf 

Mochten de bovenstaande pdf´s verouderd zijn, bekijk dan de volgende link voor de meest recente lijsten:

http://idexonline.com/diamond_prices_drb 

Boeken over diamanten

Meer lezen over diamanten? Deze boeken raad ik aan: