Zo vind jij de grootste diamant binnen jouw budget

Heb jij wel eens gedacht dat een échte diamanten ring niet voor jou weggelegd was? Droom je van een juweel met een diamant van een karaat, maar denk je dat die droom bedroog is? Dat je zoiets niet zou kunnen veroorloven? Of misschien denk je dat een klein diamantje te doen is, maar een grote diamant zéker te duur is. Of vraag je je af of je wel een mooie diamanten verlovingsring kunt betalen zonder een lening af te sluiten? Ik ben er zeker van dat ik jou kan helpen met deze vragen. 

Ik heb intussen een goed gevuld sieradenkistje. De koelkast is verder leeg en de auto valt uit elkaar. Maar ja, diamanten in verschillende maten en kleuren, die heb ik. En die gaan langer mee dan een auto of voedsel. Dus zo praat ik dat voor mezelf goed. Prioriteiten, toch? Maar een lening heb ik nooit hoeven afsluiten.

Ik wil jou een paar tips meegeven waardoor jij de meeste waar voor je geld kunt krijgen en straks met de grootst mogelijke diamant om je vinger kunt pronken. Misschien dat je een diamanten ring maar eens in je leven koopt. Daarom is het o zo belangrijk om te weten wát je koopt. Deze gouden tips heb ik verworven na jarenlange ervaring, maar geef ik mijn mede-juwelista’s graag prijs.

Goud of platina?

Wil je een gouden ring? Dan zou je kunnen besparen door in plaats van een ring van 18 karaat goud, er een van 14 karaat te kopen. Hoe lager het karaatgehalte van goud, des te schappelijker de prijs. Door voor 14 karaat goud te kiezen, heb je een stevige ring met meer dan de helft puur goud. 

Ben je meer een platina typje? Overweeg eens 14 karaat witgoud in plaats van platina, alleen een echte kenner zal het verschil kunnen zien, en het zal je wat centjes besparen. 

En de keiharde euro’s die je overhoudt, kun je stoppen in een grotere diamant 🙂

Model van de ring

Kijk ook naar het model van de ring. Hoe zwaarder de ring en des te meer edelmetaal gebruikt is, en des te duurder de ring zal zijn. Daarnaast worden ingewikkelde ringen vaak handgemaakt en zitten daar heel wat uurtjes (en dus ook geld) aan werk in. Een goede optie zou zijn een klassieke ring met een dunne band. Er is niet veel goud voor gebruikt, noch is het een arbeidsintensief proces geweest. Bovendien gaat bij een simpele ring de aandacht volledig uit naar die steen. Win-win!

De vier c’s: kleur

Wie goed mijn blog volgt weet dat de waarde van een diamant aan vier zaken ligt: de kleur, de helderheid, het slijpsel en het gewicht. En als je dat nog niet wist, ga eens gauw door de rest van deze site snuffelen! Deze post is een goed begin. Hier leg ik je alles uit over de waarde van de diamant en ik heb er ook een prijslijst van diamanten bij gezet. En volg mij op sociale media, zodat je ook op de hoogte blíjft van sieradentips.

Maar, om weer mijn verhaal te vervolgen, door van elk van de vier boven genoemde aspecten de juiste te kiezen kun je meer uit je geld halen. Als je een witte diamant wilt dan zou je met kleur G of H, zelfs misschien nog I of J een mooie diamant kunnen krijgen. Enkel een kenner zal het verschil kunnen zien tussen een F kleur diamant en een I kleur.  Bij I of J kleur is er sprake van een heel lichte gele of grijze teint aan de diamant. Maar dat is echt héél licht. Ik zie dat nauwelijks. En een diamantair moet lang studeren om die kleuren te kunnen onderscheiden. Het is een beetje een ruwe schatting maar (afhankelijk nog van de zuiverheid en het gewicht van de diamant) is een diamant van de beste kleur (D) 20-50% duurder dan een diamant van J kleur. Zodoende kun je een grotere diamant kopen voor minder geld door een kleurgradatie lager te kopen.

De vier c’s: zuiverheid

Daarnaast is een van de belangrijke factoren voor de prijs van de diamant de zuiverheid. Elke diamant heeft van nature kleine onzuiverheden. Hoe meer onzuiverheden, des te goedkoper de diamant.  Je kunt dus op de zuiverheid inleveren om wat geld te besparen of om voor hetzelfde geld een grotere diamant te kopen. Ik zou aanraden om op een diamant van SI kwaliteit te mikken. De insluitsels in deze steen zullen niet storend zijn, en eigenlijk niet of nauwelijks opvallen aan het ongetrainde oog.

Over het algemeen wordt afgeraden om diamanten van I (included) of P (piqué) kwaliteit te kopen. Maar soms zijn diamanten van deze kwaliteit echt wel de moeite waard, voor het oog althans. I zuiverheid betekent niet dat alle diamanten van deze zuiverheid hetzelfde eruit zien. Ik heb prachtige diamanten van I gehad, maar die zal je wel zelf moeten inspecteren om te zien of de diamant jou aanspreekt.

Maar om veilig te zitten, zeker als je online een ring koopt, zou ik het bij SI houden. Een diamant van IF zuiverheid (een loepzuivere diamant) is (afhankelijk van gewicht, slijpsel en kleur) vaak wel twee keer zo duur als eentje van dezelfde kwaliteit maar SI zuiverheid. I zuiverheid is zelfs nog veel goedkoper, soms wel een kwart van de prijs van een IF diamant.

De vier c’s: gewicht

Waarmee je ook je voordeel kunt doen is als je bijvoorbeeld een diamant van een karaat wilt, om er een van nét onder een karaat te kopen. Qua afmeting is het verschil nauwelijks waarneembaar. Maar de prijs merk je wel! Een diamant van net onder een karaat kost namelijk duizenden euro’s minder. Kijk daarom in plaats van een diamant van 1.0 karaat naar eentje van 0.85 of 0.9 karaat.

De vier c’s: slijpsel

Daarna zou je een ander soort slijpsel kunnen overwegen dan een briljant geslepen steen. De briljant is een van de duurste slijpwijzen. Maar behalve dat het duurder is, kan bijvoorbeeld een ovaal of marquise geslepen diamant groter ogen. En zulke steen schitteren er echt niet minder om. 

Go vintage of antiek!

Mijn laatste tip is om te kijken naar een vintage of antieke ring. Zulke juwelen zijn een stuk goedkoper dan nieuwe ringen. Dat komt omdat bij een nieuw sieraad de edelsmid, juwelier, edelsteenhandelaar, etc. er allemaal nog aan moeten verdienen. Een vintage exemplaar kost ongeveer de helft van de nieuwwaarde. 

En de beste ring wordt…

Dus: neem mijn punten mee en schrijf ze ergens op. Je zou natuurlijk op een paar punten kunnen besparen maar als ik op basis van alle punten een ring moet aanraden dan wordt dat: een vintage 14 karaat gouden ring met een dunne band, bezet met een ovaal geslepen diamant van H kleur, SI kwaliteit en 0.90 karaat. Als ik zelf nu een diamanten ring zou kopen zou ik zoeken naar een antieke 18 karaat gouden ring met een briljant geslepen diamant van 0.85 kt, G kleur en SI zuiverheid.

En mocht je een echte diamanten toch (nu nog) niet aandurven. Dan kun je altijd zoiets kopen: