Hoe verstuur je veilig sieraden per post?

sieraden versturen
Een sieraad kan per post verstuurd worden

Voel je je er ook onprettig bij om sieraden of andere kostbaarheden per post te versturen of per post te ontvangen? Je bent niet alleen want het versturen van juwelen brengt een zeker risico met zich mee. Ik leer je zo veilig mogelijk kostbaarheden te versturen en hoe je de kans op diefstal kunt verkleinen.

Onderzoek naar verdwenen of gestolen poststukken en pakketten

De kans dat poststukken ‘verdwijnen’ of de inhoud ervan gestolen wordt, is klein. Desondanks gebeurt het wel en worden daarbij kostbaarheden ontvreemd. Enkele jaren geleden waarschuwde Federatie Goud en Zilver zelfs zijn achterban om liever niet met Postnl te versturen gezien het hoge aantal gestolen poststukken met waardevolle inhoud. Persoonlijk heb ik vele sieraden ontvangen én verzonden, maar vooral ontvangen. Tweemaal raakte een pakket zoek en eenmaal was er een ring uit een verpakking ontvreemd. Die ring kwam na onderzoek van het postbedrijf overigens weer boven water.

Wanneer een pakket niet aankomt kan men namelijk een onderzoek naar het betreffende poststuk laten uitvoeren. Zo’n pakket wordt meerdere malen onderweg gescand en gewogen. In het geval van mijn gestolen ring werd duidelijk tussen welke punten het pakket in gewicht veranderde. En aangezien er weinig mensenhanden aan te pas komen, kon de vermoedelijke dader opgespoord worden.

Wanneer krijg je zoekgeraakte poststukken vergoed?

Mocht het pakket niet verzekerd zijn en het pakje niet boven water komen, dan heb je dikke pech. Er valt niets te halen en je bent je zending gewoon kwijt, terwijl je er nog voor hebt betaald ook! Vaak sturen mensen kostbaarheden per aangetekende (pakket)post, de zending is dan tot een bepaald bedrag verzekerd. Maar wat mensen vaak niet weten, en waar ik op een ongelukkige manier achter kwam, is dat in de kleine lettertjes van de voorwaarden staat dat Postnl alhoewel pakketten standaard tot 500 euro verzekerd zijn, dit níet geldt voor zendingen met kostbaarheden als goud en edelstenen! Flauw want dat kun je op de postnl site moeilijk terugvinden. Je hebt dus een speciale verzendmethode nodig die wat duurder is om post met juwelen te verzekeren. De verzendmethode die je moet hebben heet: pakket met verzekerservice. Met deze service kun je het pakket via internet volgen en is het tot standaard 5.500 euro verzekerd.

Mocht je een ondernemer zijn, dan is er een betere optie: Mikropakket. Het pakket wordt thuis opgehaald en middels beveiligd transport vervoerd. Standaard is een pakje tot 500 euro verzekerd, met de optie de verzekering tot 50.000 euro te verhogen.

Hoe pak je zo goed mogelijk een kostbaar pakketje in?

Naast een goede verzendmethode, is de manier van inpakken van groot belang. Een sieraad goed verpakken, verkleint de kans op schade onderweg én vermindert de kans op diefstal. Na ruim een decennia aan sieraden per post heb ik wat handigheidjes geleerd die ik jou graag doorgeef.

  • Stevig inpakmateriaal. Doe het sieraad in een stevig sieradendoosje, doe er bubbelfolie omheen en in een bubbelenvelop of klein doosje. Geloof het of niet ik heb tot twee maal toe gehad dat een ring zo plat als een dubbeltje aankwam. Beide keren lag het eraan dat niet goed ingepakt was. Hoe steviger des te beter! Een ring rechtop in een kartonnen doosje = bad idea. En verzending in een doosje is beter dan in een bubbelenvelop.
  • Zorg ervoor dat vanaf de buitenkant niet voel- en/of hoorbaar is wat de inhoud is. Het komt voor dat mensen los een ring in een envelop sturen. Iedereen die het pakketje in handen krijgt kan voelen wat er in zit. Niet slim! Door bijvoorbeeld een stuk karton nog extra om de inhoud te doen is vanaf de buitenkant niet te zien of voelen wat erin zit.
  • Schrijf duidelijk het verzend- en retouradres op het pakketje. En plak heel het pakketje helemaal met tape af. Zo kan iemand niet voorzichtig met de hand de envelop los maken. Hoe meer moeite des te minder interessant voor de dief.
  • Zorg ervoor dat je niet aan de buitenkant iets schrijft wat de nieuwsgierigheid opwekt. Ik bedoel daarmee dat je bijvoorbeeld niet als retouradres ‘Juwelier …’ schrijft. Maar schrijf liever enkel een naam en het adres.
  • Als je het in een doosje stuurt, wat ik aanbeveel en zelf ook doe, zorg ervoor dat het sieraad (of het doosje waarin het zit), stevig vast ligt door bijvoorbeeld bubbelfolie of opvulmateriaal als piepschuim te gebruiken.


Andere postbedrijven

Ik heb verschillende postbedrijven gebruikt en ook al word ik niet altijd even blij van postnl, toch vind ik dat het minste kwaad. Maar naast Postnl zou je bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van DHL of UPS. UPS is wel een stuk duurder, dus voor de particulier of kleine ondernemer niet zo interessant. DHL is wat goedkoper maar biedt niet de mogelijkheid om aangetekend te versturen, sommige platformen zoals PayPal of Ebay verplichten verkopers om producten boven een bepaald bedrag aangetekend te versturen. Doe je dat niet dan kan de koper beweren dat hij/zij het pakje nooit ontvangen heeft, en krijgt hij het geld gerestitueerd.

762 gedachten over “Hoe verstuur je veilig sieraden per post?

Reacties zijn gesloten.