Beginnerstips voor de sieradenliefhebber: Lezen over sieraden

 Hoe kan ik leren over sieraden en edelstenen?

Begin met lezen! Persoonlijk vond ik dat er niet veel keus was qua Nederlandstalige boeken over sieraden en edelstenen en daarom las ik alleen Engels. Een nadeel van het beperken tot de Engelse taal is echter dat men dan de vaktermen in het Nederlands niet kent. Het best is daarom, indien men ertoe in staat is, zowel Nederlands- als Engelstalige boeken te lezen. Door middel van de Nederlandstalige boeken worden de Nederlandse termen eigen gemaakt, terwijl de Engelstalige boeken meer kennis bieden.

Eerste aangeraden boek over sieraden en edelstenen is: ‘Handboek Edelstenen en Sieraden’ door Judith Crowe.

Dit boek bevat prachtige illustraties en legt in duidelijke taal de basis uit qua sieraden en edelstenen. Dit boek is gericht op (beginnende) juweliers maar is zekerrr geschikt voor beginnende Juwelista’s.

Bij bol wordt dit boek alleen als tweedehands verkocht zag ik, maar misschien dat er nog exemplaren elders op het net te vinden zijn (of te bestellen). Op de bol link is de mogelijkheid om een aantal bladzijdes van het boek in te kijken voor een goed beeld. Klik hier:

Aanrader twee: ‘Elsevier Stijl ABC horloges en sieraden’ door John de Greef.

Deze magazine geeft op alfabetische wijze beknopt informatie weer over sieraden, horloges en edelstenen. Van de namen van zettingen, tot de bekendste juweliers. Over Marilyn Monroe tot Wallis Simpson. Van de hope-diamant tot aan DeBeers. Een heel leuk boekje voor een beginner en een ideaal cadeautje.

 

Verder ben ik weinig interessante Nederlandstalige boeken tegengekomen die op sieraden én edelstenen richten. Er zijn wel wat interessante boeken die alleen over edelstenen gaan maar de combinatie van sieraden en edelstenen is schaars. Daarom moeten we over op het Engels.

Engelstalige boeken over sieraden en edelstenen

Mijn eerste boek, en hier ben ik heel enthousiast over, is:

Jewelery & Gems the buying guide door Antoinette Matlins

Dit boek is geschreven door een Amerikaanse edelsteenkundige. Ze neemt de lezer bij de hand en legt op makkelijke wijze de wondere wereld van sieraden uit. Ze gaat in op informatie over diamanten, gekleurde edelstenen, design en stijl en koopadviezen. Superboek! Door dit boek heb ik een goede basis qua sieradenkennis opgedaan.

Dezelfde schrijver heeft meerdere boeken geschreven, die ik ook allemaal in mijn boekenkast heb staan. Alle boeken zijn goed te volgen voor de beginnende juwelista met veel praktijkvoorbeelden en geeft een goede basis mee over verschillende onderwerpen op sieradengebied. Daarnaast zijn de boeken ook niet duur.

Andere aanraders van deze schrijfster die wat dieper op specifiekere onderwerpen  induiken zijn:

Gekleurde edelstenen! 

Het kopen van sieraden en edelstenen op veilingen!

Boeken met wat meer illustraties die ook goed zijn de boeken van Renée Newman. Zoals:

Wie zoekt op de boekensites zal ongetwijfeld meer prachtige boeken tegenkomen.  Lees mijn blogpost over het onderzoeken van sieraden voor een must have boek als het gaat om leren identificeren van edelstenen. Onmisbaar voor elke sieradenliefhebber.


139 gedachten over “Beginnerstips voor de sieradenliefhebber: Lezen over sieraden

Reacties zijn gesloten.