Maak kennis met de tanzaniettanzanietRecentelijk heb ik een prachtige tanzaniet ring weten te bemachtigen. Jammer genoeg is er weinig in het Nederlands te vinden over deze prachtige steen. Tijd om de tanzaniet een eigen post te geven!

De naam tanzaniet komt van de vindplaats van deze steen, namelijk Tanzania. Er is namelijk maar een plek ter wereld waar tanzaniet gevonden wordt: de berg Kilimanjaro in Tanzania. De tanzaniet is een zeldzame steen die blauw tot paars van kleur is.

Tiffany’s & co en de tanzaniet

De tanzaniet is een vrij ‘nieuwe’ edelsteen. Alhoewel de tanzaniet al langer bestond werd hij pas in de jaren ’60 aan de buitenwereld geïntroduceerd. Degene die de tanzaniet aan het grote publiek voorgesteld heeft is niemand minder dan de gerenommeerde juwelier Tiffany’s and co. Vandaag de dag kunt u nog steeds sieraden met tanzanieten bij Tiffany’s and co (zie hier).

Waarde van de tanzaniet

De waarde van edelstenen wordt bepaald aan de hand van de 4 c’s: cut, clarity, carat en color. De eerste drie termen kunt u meer over lezen in dit artikel over diamanten:

De color (kleur) van tanzaniet is echter anders dan diamanten. Bij witte diamanten geldt dat de meest witte stenen het waardevolst zijn. Bij de tanzaniet geldt dat de minst waardevolle kleur een lichte/vale kleur is terwijl de waardevolste kleur een intense kleur is. Zie het overzicht hieronder.

De meest intense violet/blauwe kleur is adembenemend en te vergelijken met een intense saffier.

Een cushion cut tanziet van AA kleur, gezet in witgoud.

De kleuren van tanzanieten worden ingedeeld als: AAA, AA, A, B en C. AAA staat voor de beste en dus meest intense kleur. C staat voor een vale/lichte kleur.

AAA kleur

AAA is zeer zeer zeldzaam. Zelden zult u een dergelijke steen zien bij de gemiddelde juwelier. De kleur is een intense paar-blauw.

AA kleur

AA kleur is een zeldzame kleur, net een beetje minder intens dan de AAA kleur. Een dergelijke kleur steen is waardevol.

A kleur

De A kleur is wat meer verkrijgbaar maar nog steeds zeldzaam. De kleur is wel intens, doch wat minder intens en lichter dan een AAA kwaliteit steen.

B kleur

De B kleur is een stuk lichter dan A kwaliteit. De kleur is niet intens zoals de A en AAA kwaliteit tanzanieten. Deze stenen komen wel meer voor waardoor de prijs ook wat betaalbaarder is dan de bovenste twee categorieën stenen.

C kleur

De C kwaliteit heeft een heel lichte kleur en lijkt op glas. Van deze kleur zijn beter verkrijgbaar dan de andere kleuren en een stuk goedkoper

176 gedachten over “Maak kennis met de tanzaniet

Reacties zijn gesloten.