Sacré bleu! Het mysterie van de Hope Diamond

Als klein meisje woonde ik in Amerika. En als dochter van zelfbenoemde intellectuelen werden mij regelmatig ‘culturele activiteiten’ aangedaan. Ik moest op klassiek ballet, pianoles en ik werd elke zondag meegesleurd naar een oneindige rij stoffige musea. Het enige wat ík wilde was in bomen klimmen en kikkervisjes vangen. Maar nee, mijn ouders hebben grotere plannen voor mij.

In Amerika woonden we in de buurt van Washington DC., culturele activiteiten lagen voor het oprapen. En zo werd ik meermaals het Smithsonian ingesleurd – al stampend en protesterend. Nu vond ik die dino’s best leuk, voor een minuut of twee ten minste, want mijn aandachtspan was erg kort. Wat ik maar een minuut volhield was staren naar een van de grootste blauwe diamanten ter wereld: de Hope diamant. Begrijp mij niet verkeerd, ik was gek op sieraden en alles wat blonk, maar dan als ik ze in mijn handen had en ze van mij waren.

Photo via Good Free Photos

Maar ik groeide en bloeide en werd vele jaren later Juwelista. Ik leerde alles wat schitterde bewonderen, of dat schitterende nou achter glas lag of aan mijn vinger pronkte. Naast het verzamelen en adoreren van sieraden, combineerde ik graag mijn sieradenkoorts met mijn andere liefde: boeken. Daarom lees ik minimaal een paar keer per jaar een boek over sieraden. Terwijl ik onlangs zocht naar nieuw leesvoer, stuitte ik op een boek over de Hope diamant waardoor ik aan mijn oude kennis herinnerd werd. De titel is: Hope diamond, the legendary mystery of a cursed diamond door Richard Kurin.

Hope diamond, the legendary mystery of a cursed diamond

Koop bij bol.com
Dit boek is werkelijk een lust voor elke liefhebber van historische edelstenen. Het is een geschiedenisboek dat wegleest als een roman. Door het volgen van het spoor van deze bijzondere blauwe diamant wordt een inkijkje geboden in levens van leden van verschillende koningshuizen en aristocraten, en achter die prachtig bewerkte gesloten deuren bleken heel wat geheimen verborgen te liggen. De lezer wordt ook meegenomen naar verschillende landen en werelddelen en reist door de tijd. Vanaf het moment dat de diamant in de 17e eeuw gemijnd werd in India. Naar de Franse revolutie en executie van Marie Antoinette, tot aan de roaring twenties met rijke industriëlen in Amerika. En tot slot de jaren 1970 toen de diamant middels de befaamde juwelier Harry Winston zijn (tot op heden) laatste thuis betrad in de Smithsonian.

Behalve een glimp van de privélevens van Franse royals, Britse aristocraten en rijke Amerikanen, komt een stukje geschiedenis van de diamant aan bod. Want vanaf wanneer waren deze edelstenen zo geliefd? En waarom gingen diamanten van edelstenen die alleen toegankelijk waren voor de ultrarijken naar betaalbare versieringen voor de middenklasse? Hoe vernuftig hebben diamanthandelaren en juweliers deze stenen kunnen marketen totdat een diamanten ring ingeburgerd raakte in het Westen en de liefde van de man gemeten werd aan de kwaliteit van de diamant die hij zijn aanstaande gaf. Influencer marketing at it’s best.

Waar het boek eigenlijk om draait is overigens de reputatie van deze diamant. De mythen over de hope diamant zijn zo bekend dat verschillende Amerikanen de Smithsonian schreven om hen ervan te overtuigen van de aankoop af te zien aangezien deze steen tot de ondergang van Amerika zou leiden. Maar alle legenden rondom de diamant worden ontkracht: sommige voormalige eigenaren leidden vaak al ongelukkige levens voordat ze de steen in handen kregen, anderen overkwam niets ongewoons en soms zie je van mijlenver aankomen dat het mis gaat lopen met de bezitters van de Hope.

The heart of the ocean

Leuk weetje: terwijl ik las over de diamant, werd ik herinnerd aan een andere bekende blauwe diamant, alhoewel dat een fictieve was. Namelijk de blauwe diamant ’the heart of the ocean’ die een belangrijke rol speelde in de hit Titanic met Leonardo di Caprio en Kate Winslet. Ze hadden dezelfde eigenaar gehad en ze leken bijzonder veel op elkaar, zou het kunnen dat de Titanic diamant gebaseerd was op de Hope? Nou, ook hierop is een antwoord in het boek te vinden.

Nu anno 2019 heb ik opeens een fascinatie ontwikkeld voor de geheimzinnige diamant die door zoveel begeerd is, maar eenieder van hen overleefde. Als ik als jong meisje geweten had waar die diamant geweest was en welke mensen hem in hun handen gehad hadden, dan had ik er vast langer naar kunnen kijken dan naar de T-Rex. Om heel eerlijk te zijn, overweeg ik zelfs een bezoekje Amerika om die blauwe diamant nu zijn volledige recht op bewondering te kunnen geven.

Geïnteresseerd in dit boek? Je kunt ‘m hier kopen: