Waarom investeren in antieke en vintage sieraden?

victoriaanse en georgiaanse gouden broches met edelstenen‘De arme mensen werken van salaris en salaris en maken die op aan onbenulligheden. De middenklasse maakt haar geld op aan duurdere zaken als huizen, auto’s en boten. Hiermee denken ze activa te hebben gekocht maar in werkelijkheid zijn dit passiva die geld kosten, waardoor de middenklasse harder moet werken om de extra kosten op te hoesten. De rijken hebben aan andere mentaliteit. Zij investeren hun geld in zaken die geld opleveren.’ aldus Robert Kiyosaki, auteur van het boek Rijke pa, arme pa. De investeringsmogelijkheden die hij noemt in zijn boek zijn zaken als vastgoed, aandelen en obligaties. Maar slimme investeerders, zoals Juwelista, kunnen hun geld ook in iets veel mooiers steken: sieraden, antieke of vintage sieraden welteverstaan! Vermogenden doen het al, maar voor iemand die minder te besteden heeft is deze investeringsmogelijkheid ook weggelegd.

Waarom investeren in vintage en antieke sieraden tegenover nieuwe sieraden?

Waarom vintage en antieke sieraden? Wanneer je een nieuw sieraad koopt dan is na aankoop de waarde ervan onmiddellijk gedaald. De prijs van een nieuw sieraad ligt niet alleen aan het goud en de edelstenen. Nee, de juwelier en zijn personeel moeten er hun salaris uit halen, de huur van het winkelpand moet betaald worden ermee. De juwelier betaalt ook advertentiekosten, de edelsmid en de edelsteenslijper moeten eraan verdienen, evenals de edelsteenhandelaren, etc. Heel dit rijtje bij elkaar verklaart waarom een nieuw sieraad zo duur is.

Met vintage en antieke sieraden ligt dat anders. De prijzen liggen een stuk lager omdat er niet zoveel mensen nog aan moeten verdienen. Ik hoorde eens dat een vintage juwelier zo rond drie kwart van de taxatiewaarde vraagt voor een vintage sieraad. Bij een aankoop bij een particulier ligt dat lager, zo rond de helft van taxatiewaarde is gangbaar. Mensen maken wel eens de vergissing te denken dat een vintage sieraad alleen de goudprijs waard is. Zelf heb ik wel eens met grappenmakers te maken gehad die beweerden dat mijn ring te hoog geprijsd was en niet meer waard was dan de sloopwaarde van het goud. Nou, zo werkt het dus niet met mooie vintage en antieke sieraden.

Al deze antieke ringen zijn gekocht onder de 500 euro. Echte opalen, diamanten en saffieren. Echt antiek.

Wat zijn goede antieke en vintage sieraden om in te investeren?

Echt goud met echte edelstenen, en dan vooral typische stijlen uit bepaalde periodes (denk: art déco, art nouveau of victoriaans) en bijzondere edelstenen, stijgen over de jaren alleen maar in waarde. Wanneer het sieraad ook nog eens van de hand van een beroemde ontwerper is, dan is de waarde nóg hoger. Let dus wel op dat het om bijzondere stukken moet gaan.

Zo was ik ooit eens bij een juwelier toen een jongeman binnenliep die zijn relatiering wilde verkopen. De juwelier keek ernaar en bood er 55 euro voor. De arme jongeman was verbijsterd en sputterde uit: ‘Maar, deze ring heeft mij zeshonderd euro gekost en is handgemaakt!’ De juwelier legde uit dat relatieringen als de zijne niet door mensen tweedehands gekocht werden en dat zulke sieraden niet meer dan de sloopwaarde waard waren. Teleurgesteld, met staart tussen de poten, verliet deze jongeman de winkel. Juwelista die dit schouwspel van enige afstand volgde dacht alleen maar: die man van mij moet echt nóóit met een relatiering komen aanzetten!

Maar goed, terug naar het investeren in sieraden: naast het feit dat niet alle stukken als vintage te koop zijn is het belangrijk om te investeren in een  sieraad waarvan je kunt genieten en die je kunt bewonderen en dragen. If you’ve got it, flaunt it! Zoals Kiyosaki aanraadt om na ongeveer zeven jaar vastgoed verder te verkopen, kun je sieraden ook om de zoveel tijd verkopen en daarna zoeken naar een nieuwe (een duurdere) investering. Of, je kunt het sieraad bewaren en generatie op generatie doorgegeven. Is er een betere investering dan één voor het nageslacht, die dochter op dochter doorgegeven, gedragen en bewonderd wordt?

Mijn methode van investeren in antieke en vintage sieraden

Toen ik sieraden op deze manier ben bekijken, als investering, ben ik langzaam maar zeker een sieradencollectie op gaan bouwen waar ik best een beetje trots op ben. Regelmatig verkocht ik wat sieraden om ruimte te maken voor iets nieuws. Ik begon met goedkopere ringen en hield ringen voor mijzelf waar iets mis mee was, maar stapje voor stapje verkocht ik goedkopere stukken en kocht ik weer iets duurders ervoor in de plaats. Mocht ik ooit financiële moeilijkheden hebben dan heb ik wat mooie stukken achter de hand die verkocht kunnen worden. Ook ben ik nu alvast aan het nadenken over welke ring ik aan mijn dochter geef op haar trouwdag, of zal ik haar er zelf een uit laten zoeken? Hmmm nou, ik heb nog wel heel wat jaren om daarover na te denken.

Waar je trouwens vintage en antieke sieraden kunt vinden?

Nou, daarover heb ik een uitgebreid artikel geschreven. Lees hier waar je antieke en vintage sieraden kunt kopen en waar je op moet letten.

 


108 gedachten over “Waarom investeren in antieke en vintage sieraden?

Reacties zijn gesloten.