Antieke of vintage sieraden online kopen: waar kan dat en waar let je op?
Wie mijn blog langer volgt weet het al: de beste investeringen zijn antieke of vintage juwelen. En hier leg ik je haarfijn uit waarom. Nu kun je voor antieke of vintage sieraden naar een fysieke winkel maar tegenwoordig kun je alles online kopen, dus ook de mooiste sieraden. Of je nou op zoek bent naar vintage oorbellen, een art déco ring of een antieke verlovingsring (lees hier mijn tips om de beste verlovingsring binnen jouw budget te vinden), alles kun je met een paar muisklikken bemachtigen.
Ten eerste, waar kun je online antieke en vintage sieraden kopen?
Marktplaats, hier heb ik mijn eerste vintage ring gekocht. Het was een retro ring van 14 karaat goud met een robijn en diamantjes. Voor €60 echt een koopje. Uiteindelijk heb ik hem doorverkocht voor vier keer zoveel. Dat waren nog eens tijden! Nog steeds speur ik regelmatig de antieke sieraden rubriek af op zoek naar juweeltjes. Maar, er wordt veel opgelicht op Marktplaats en veel verkopers weten niet wat ze verkopen. Daarom is het kopen hier misschien niet voor iedereen geschikt, behalve als je een betrouwbare verkoper kunt vinden (en die zijn er!). Hoe je zo veilig mogelijk op Marktplaats sieraden koopt, lees je hier.
Catawiki, online veilingsite Catawiki groeit razend snel. Ze hebben bieders en verkopers van over de hele wereld. Maar omdat het platform niet zo groot is als bijvoorbeeld een eBay, kun je hier voor heel scherpe prijzen de mooiste juwelen op de kop tikken. Ik zie regelmatig sieraden voor schappelijke prijsjes van de hand gaan. Een voordeel van Catawiki is dat Catawiki als tussenpersoon fungeert: het geld wordt naar Catawiki overgemaakt en die houdt dat vast totdat het sieraad bij jou binnen is. Als er problemen zijn dan kun je bij Catawiki aankloppen. Een nadeel is dat Catawiki de sieraden niet zelf controleert, doe dat na aankoop altijd zelf bij een erkende edelsteenkundige.
Ebay.nl, aan deze site koester ik goede herinneringen. Een groot deel van mijn sieraden komt hier vandaan. Het is niet meer wat het geweest is, de prijzen zijn wat hoger dan een aantal jaar geleden, maar er is altijd wel wat speciaals te vinden. Daarnaast geniet je veel bescherming als koper, je kunt een claim openen als een product niet voldoet aan je verwachtingen. Laat wel altijd sieraden controleren na aankoop. Als iets niet goed is, kun je het probleemloos retourneren.
Etsy, het platform voor handgemaakte en vintage producten. Ik verkoop er ook mijn sieraden, zie hier, Maar naast mijn sieraden zijn er vele andere verkopers die vanuit de hele wereld antieke en vintage sieraden aanbieden. Dit is een populaire verkoper uit Amerika, maar er zijn ook populaire Nederlandse verkopers.
Webwinkels van juweliers die gespecialiseerd zijn in antieke en vintage juwelen, deze zijn wat duurder dan wat je op een veiling of van een particulier koopt maar je weet in elk geval wat je koopt. Een juwelier die gespecialiseerd is in antieke sieraden zal goedkopere herproducties niet aanbieden, en zal met de grootste zorg controleren dat alle edelstenen écht zijn. Een aantal van mijn favoriete online juweliers zijn:
- www.antiqueringshop.com Dit is een Nederlandse juwelier die gespecialiseerd is in antieke sieraden. Ze zijn in Amsterdam gevestigd. De website is heel mooi gemaakt en met een paar klikken heb je een bijzonder sieraad in huis.
- www.inezstodel.com is ook een juwelier uit Amsterdam die antieke sieraden aanbiedt. Inez blinkt uit omdat ze heel bijzondere sieraden aanbiedt, sieraden die je niet snel elders ziet. Daarnaast heeft ze vaak designer sieraden op voorraad.
- www.dealbetweenusjewellery.co.uk is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft een breed assortiment aan antieke en vintage sieraden.
- www.lancastrianjewellers.com is gevestigd in de Verenigde Staten. Dit is een bekende juwelier met een heel uitgebreid assortiment.
- www.antiquejewellerycompany.com heeft ook héél mooie sieraden. Dit is een van mijn lievelingsjuweliers. Wat een mooie foto’s!
Wat moet je vragen als je een antiek sieraad wilt kopen?
Hieronder zijn een aantal belangrijke vragen die je moet stellen zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken.
-
- Hoeveel karaat is het goud? In dit artikel vind je informatie over het goudgehalte.
- Is het goud (of zilver or platina) gemerkt? En zo ja, wat voor keurmerk is dat (lees hier over keurmerken)?
- Wat voor edelstenen bevat het sieraad? Zijn dit natuurlijke edelstenen of synthetische? Weet u of de edelstenen behandeld zijn? En als het opalen zijn, zijn het volle opalen, doublets of triplets? En hoe weet u dat, is het sieraad onderzocht door een edelsteenkundige?
- Wat is de grootte van de stenen (karaatgewicht) en weet de verkoper wat de kwaliteit van de stenen is? Als de verkoper deze gegevens niet weet, wat niet ongewoon is bij particulieren, vraag dan naar de afmetingen van de edelstenen en of ze helder zijn of dat ze insluitsels hebben.
- Zijn de edelstenen beschadigd? Maar dan eens heb ik een sieraad gekocht met een hapje uit een edelsteen. Langs de randen geeft lichte slijtage niet zo, maar een flinke chip uit een edelsteen vermindert de waarde van een sieraad.
- Is dit sieraad wel eens gerepareerd? Een reparatie kan de waarde van een sieraad beïnvloeden.
- Wat is de ringmaat of hoe lang is het armbandje of de ketting (alles over ringmaten vind je hier)? Wat zijn de afmetingen van het sieraad? De meeste verkopers maken gebruik van uitvergrootte foto’s. Vraag daarom altijd naar de afmetingen en vergelijk die met een sieraad dat je al hebt zodat je een goede indruk hebt van wat je koopt.
- Mag ik dit sieraad retourneren als ik er niet tevreden mee ben of als het niet is als beschreven?
Waar moet je op letten bij een verkoper?
Met name als je van een particulier koopt, moet je waakzaam zijn voor oplichting. Kijk hoe lang de verkoper ingeschreven staat op de verkoopsite. Iemand die maar een paar dagen ingeschreven staat moet je nooit vertrouwen. Als hij feedback gekregen heeft, neem die dan door. En wat voor andere advertenties heeft de verkoper? Staat de verkoper toe dat het sieraad opgehaald wordt?
Maar, ik dacht dat het groter zou zijn!
Ik had het al benoemd in de vragen, maar ik wil er toch een keer extra aandacht aan schenken. De meeste sieradenverkopers maken namelijk gebruik van sterk uitvergrote foto’s zodat het sieraad en zijn details goed te zien zijn. Dit is een voordeel omdat je als koper goed weet wat je in huis haalt maar vaak kunnen mensen geen goede inschatting maken van de werkelijke grootte. Sommige verkopers hebben standaard een foto van een ring aan de hand of een ketting om de nek zodat de koper een goede indruk krijgt van de eigenlijke grootte. Als zo’n foto er niet bij zit, kun je er altijd om vragen. En kijk goed naar de afmetingen in de tekst en vergelijk die met een sieraad dat je in je bezit hebt.
Tot slot
Neem rustig een kijkje op de verschillende platforms en kies het platform waar jij je het prettigst bij voelt. Kijk goed wie de verkoper is en als er geen gedetailleerde beschrijving van het sieraad beschikbaar is, stel dan de juiste vragen. Let goed op de afmetingen die in de advertentietekst genoemd zijn en vergelijk die met een sieraad dat je al hebt. Veel succes!