Taxatierapport voor sieraden: wat, waar en hoeveel?

taxatierapport sieradenEen taxatierapport voor sieraden is iets wat je normaal niet dagelijks hoeft te laten maken. Je hebt geen flauw idee hoeveel zoiets kost, noch waar je op moet letten. Dat maakt je kwetsbaar voor misbruik. Dagelijks worden juwelen gestolen, en daarom is het belangrijk om de juiste documentatie in huis te hebben. Maar maak je geen zorgen, Juwelista to the rescue! Na dit artikel gelezen te hebben weet je hoe een taxatierapport eruit ziet, wat de kosten zijn en waar je een rapport kunt laten maken.

Waarom laat je een taxatierapport maken?

De beweegreden achter het opmaken van een taxatierapport is belangrijk voor de taxateur om te weten zodat het rapport aan de juiste voorwaarden voldoet. Wil je een taxatierapport van sieraden die oma achtergelaten heeft zodat de erfgenamen haar juwelen eerlijk kunnen verdelen? Of wil je al je kostbaarheden zwart op wit zodat je bij een eventuele diefstal aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering? Misschien dat je een andere reden hebt zoals ik bijvoorbeeld. Ik laat van mijn waardevolle sieraden een rapport maken zodat, mocht mij iets overkomen, mijn kinderen weten wat wat is maar ook voor het geval dat ik het sieraad door wil verkopen, zodat ik aan een koper aan kan tonen dat wat ik verkoop echt is als wat ik het verkoop. Een taxatierapport bedoeld voor erfgenamen is anders dan een taxatierapport bedoeld voor de verzekering, geef daarom duidelijk aan waarvoor het gevraagde rapport bedoeld is.

Kosten van taxatie

De kosten van een taxatie kunnen sterk verschillen. Een beetje kundige taxateur die verstand heeft van edelstenen en antieke sieraden betaal je al gauw rond de €100 per uur voor een mondelinge taxatie. Voor een rapport betaalde ik extra. Gangbaar is zo rond de vijftig euro per rapport, dat is dan voor één enkel sieraad. Per extra sieraad wordt een meerprijs gerekend, reken daarbij op zo rond de €25. Maar zoals gezegd kunnen prijzen enorm verschillen, er zijn zelfs juweliers dus een gratis taxatie aanbieden. Dat is dan wel met het doel om sieraden van je in te kopen.

Wat moet er op een taxatierapport staan?

Wat er op het rapport staat is afhankelijk van het doeleinde van het taxatierapport en eventueel je persoonlijke wensen. Ik liet mijn taxatierapporten opmaken door iemand die edelsteenkundige en diamantair was. Dit was daarom iemand die edelstenen mocht kwalificeren. Hem vroeg ik dan ook wat algemene details van de onderzochte edelstenen te vermelden. In mijn geval is dat handig voor een eventuele koper. Maar iemand die om een andere reden een taxatierapport vraagt heeft deze details niet nodig. Wat er in elk geval op moet staan is:

  • De gegevens van de taxateur
  • Nummer van het taxatierapport
  • Gegevens van de eigenaar
  • Beschrijving van het voorwerp
  • De taxatiewaarde van het beschreven voorwerp
  • Datum
  • Foto van het object

Let op: de taxatiewaarde is niet de verkoopwaarde!

Vaak maken mensen de fout om te denken dat de taxatiewaarde van een sieraad, gelijk is aan de prijs die ze ervoor zouden kunnen krijgen als ze het tweedehands zouden verkopen maar dat is niet het geval. Wij verkopen een mooi sieraad voor rond de helft van de taxatiewaarde, een inkoper van vintage sieraden zal nog minder betalen.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Een rapport moet eens in de drie jaar vernieuwd worden. Degene bij wie je een taxatierapport heb laten maken zal dat doorgaans tegen een gereduceerd tarief doen.

Waar kun je een taxatierapport van je juwelen laten opstellen?

Een aantal taxateurs waar je terecht kunt zijn:

Voorbeeld van een taxatierapport

Hieronder twee taxatierapporten die ik heb laten opstellen. Deze waren voor mijn eigen administratie en dus niet voor verzekeringsdoeleinden.

voorbeeld taxatierapport sieraad
Voorbeeld van een taxatierapport bedoeld voor persoonlijk gebruik
Tweede voorbeeld van taxatierapport voor persoonlijk gebruik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenvattend

Ga op zoek naar een taxateur die verstand heeft van de specifieke sieraden die je wilt laten taxeren. De taxateur moet de sieraden kunnen onderzoeken, op basis van een foto kan geen taxatie opgesteld worden. De kosten zijn gemiddeld €50 voor een rapport, bij meerdere sieraden wordt het goedkoper. Vernieuw een taxatierapport eens in de drie jaar.