Internationale mineralenbeurs 2020: een verslag

Moet ik me een beetje schamen om dit toe te geven? Ik denk het wel. Graag zou ik willen zeggen dat ik ervaren ben. Maar niets is minder waar. Ik ben ontgroend. Voor het allereerst ben ik naar de Internationale Mineralenbeurs in Rijswijk geweest. Kom met me mee!

De Internationale Mineralenbeurs te Rijswijk

De Internationale Mineralenbeurs vindt tweemaal per jaar plaats in de Broodfabriek in Rijswijk. Er strijken dan mineralen- en edelsteenfanaten en -verkopers uit de hele wereld neer in Rijswijk. De zaal was groot en er stonden honderden kraampjes. Variërend van professionele handelaren uit bijvoorbeeld India, Frankrijk en Pakistan, tot aan hobbyisten die enkel aan beurzen meedoen, tot aan kleinere mineraalverkopers en ‘heksen’. Een lust voor iedereen die mineralen of fossielen wil kopen.

Een beurs in coronatijd

Het was natuurlijk wel een andere ervaring dan ‘normaal’, het bezoeken van een beurs tijdens coronatijd. Tickets konden dan ook alleen vooraf via internet besteld worden en per tijdslot waren er een beperkt aantal bezoekers welkom. Dat resulteerde dan wel in een niet al te drukke hal. Er waren een paar kraampjes waar het even dringen was, en de anderhalf meter lastig aan te houden bleek. Maar verder was het vrij rustig en had je de tijd en ruimte al het moois te bewonderen.  Er werd dringend verzocht een mondkapje te dragen, alhoewel dit niet verplicht was en niet iedereen er een op had.

Mineralen te koop uit de hele wereld

Wij hebben een tijdje gesproken met een vriendelijke verkoper van diverse mineralen en fossielen die op de eerste rij stond. Hij vertelde ons verhalen over de amethisten die hij in Uruguay kocht, en de Chinezen die daar alle amethisten bleken op te kopen. Verderop stond een Pakistaanse meneer van wie wij een prachtig fossiel kochten, en mijn zoontje verblijd werd met een paar stukjes pyriet voor een euro.

 

Naast de mineralen en fossielen waren er een paar verkopers van edelstenen, alles was er wel te vinden. Zo kochten wij van een Franse dame, de enige die ons vooraf sommeerde onze handen te desinfecteren en een mondkapje op te doen, wat kleine Ethiopische opalen. Maar er waren ook luxere edelstenen zoals kostbare aquamarijnen en robijnen. Vlak voor wij weggingen raakten wij in gesprek met een opalenverkoper uit België, die een heuse black opal van 2 karaat, naast een aantal prachtige boulder opals, meegenomen had.

Antieke sieraden?

Naast het kopen van mineralen, fossielen en edelstenen was er ook een kraampje waar spullen verkocht werden om edelstenen mee te slijpen, en werd er wierrook verkocht en sieraden. Mijn passie, antieke sieraden, die waren die dag niet aanwezig. Noch waren er andere gouden sieraden. Wellicht dat de beurs een ander soort publiek aantrekt dan sieradenverzamelaars.

Kinderactiviteiten

Tot slot waren er een aantal activiteiten voor kinderen zoals stenen slijpen en geodes kraken. Bij beide bleven we even staan, zoekend naar iemand die mijn zoontje aan zou spreken, maar helaas kwam er niemand onze kant op en zijn we uiteindelijk afgedropen. Doch was mijn zoon niet geheel teleurgesteld, hij had namelijk wel een paar mooie steentjes en fossielen mogen kopen.

Voor herhaling vatbaar?

Al met al heb ik het erg naar mijn zin gehad en hoop ik er de volgende keer weer bij te kunnen zijn. Ik ben superblij met mijn aankopen. Mijn amethist kan ik niet uitgekeken op raken. De activiteiten voor kinderen vielen me wel iets tegen. En aangekomen bij de laatste paar rijen, had ik het wel een beetje gezien. Maar toch heb ik wat mooie aankopen gedaan en kijk ik uit naar de maart-editie. Elke liefhebber van mineralen en fossielen, móet hier wel een keertje geweest zijn.

Mijn aankopen

Nog even mijn aankopen. Ik heb een prachtig groot stuk labradoriet gekocht voor E25. Een stuk amethist uit Uruguay voor E38 (in het echt wat donkerder dan op de foto), bergkristal uit Brazilië voor E8, een paar stukken pyriet voor een euro, een schelp voor E5 en kleine Ethiopische opalen voor E20. Daarnaast hadden we een paar fossielen (niet op de foto), voor E3.