Tips van Juwelista in jouw zoektocht naar de perfecte (antieke) verlovingsring

 

antieke diamanten verlovingsring
Mijn broertje verraste zijn vriendin met deze prachtige antieke diamanten ring. Tegen zowel de ring als mijn broertje zei ze ja!

Het moment is daar: je wilt samen een nieuw leven beginnen, je wilt trouwen. Maar eerst moet je dé vraag stellen: Wil je met me trouwen? En die vraag wordt niet zelden vergezeld door iets glinsterends: een speciale ring voor een uniek persoon. Maar waarom op zoek gaan naar iets nieuws als je voor minder geld iets extra bijzonders kunt geven: een antieke ring! Hier zijn mijn tips voor het uitzoeken van dé perfecte verlovingsring.

Kies voor uniek: een antieke verlovingsring

Een antieke ring heeft de tand des tijds doorstaan. Hij is stille getuige van een stukje geschiedenis en vertelt nooit door wat hij heeft gezien. Een ring staat symbool van tijdloosheid, oneindigheid. En dat is wat een antiekje des te meer uitstraalt. Daarnaast is een antieke ring uniek, in tegenstelling tot de massaproducten van tegenwoordig. Plus vintage en antieke sieraden kosten vaak minder dan nieuwe exemplaren. Een antieke ring is éxtra bijzonder maar waar moet je op letten als je een (antieke) verlovingsring wilt kopen? En waar vind je dé ring voor jou (of je verloofde)? Tips over hoe je een antieke ring koopt en waar je die kunt vinden lees je hier.

Wat voor ringstijl past bij jou?

Ten eerste moet je weten wat voor soort ring je wilt: wordt het een ring met een enkele edelsteen of meerdere stenen? En welke edelsteen zou je willen? Als je bijvoorbeeld van roze houdt zou je voor een roze diamant kunnen gaan maar als je budget wat beperkter is zou je een heel mooie roze saffier voor een kleiner prijsje kunnen vinden. Wat voor ringstijl wil je? Een traditionele solitaire ring met een joekel van een diamant? Of ga je liever voor een entourage ring met saffier zoals Kate Middleton? Alles kan en mag, het gaat erom wat bij jullie past!

Vintage entourage ring met saffier en diamanten
Antieke diamanten prinsessenring. Deze ring is verkocht als verlovingsring!
Antieke diamanten rijring. Een ring als deze zit makkelijk en zit niet in de weg tijdens de dagelijkse bezigheden.
Een traditionele solitaire ring. Deze vintage ring kostte ongeveer een derde van wat een nieuwe ring zou kosten.

Wat voor edelsteen is geschikt voor een verlovingsring?

Op het moment zijn gekleurde edelstenen voor verlovingsringen populair. Maar wat voor edelsteen je ook kiest: let op duurzaamheid! Edelstenen kennen namelijk verschillende ‘hardheden’. Misschien weet je wel dat diamant een van de hardste edelstenen is. Dat is dan ook een van de redenen waarom met name diamanten zo populair zijn in verlovingsringen: ze beschadigen niet snel en zijn daarom uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Als je een witte diamant maar saaitjes vindt dan kun je ook kijken naar een fancy color diamant zoals roze, blauw of kanariegeel. Let daarbij goed op de kwaliteit van de edelsteen. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald aan de hand van vier eigenschappen, daarover heb ik hier uitgebreid geschreven. Wil je weten hoe je de grootste diamanten ring binnen jouw budget kunt krijgen? Hier staan mijn tips op een rijtje.

Een edelsteen die ook hard is maar net iets minder hard is dan een diamant is een saffier. Zachte edelstenen zijn minder geschikt voor dagelijks gebruik. Zulke edelstenen kun je daarom beter niet in een verlovingsring gebruiken. Voorbeelden van zachte edelstenen zijn opalen en smaragden.

Naast de soort edelsteen, heb je ook keus qua vorm. Traditioneel doen rond geslepen edelstenen het goed. Maar als je iets bijzonders wilt zou je ook voor een emerald cut of ovale edelsteen kunnen kiezen.

Deze paarse steen lijkt misschien op een amethyst maar is een paarse saffier. Saffieren zijn vrij harde stenen en daarom geschikt voor dagelijks dragen!
Meghan Markle kreeg van prins Harry een trilogie ring cadeau. De ring op de foto is ook een trilogie ring met een roze saffier en diamanten. Een roze saffier is een goedkope en goede alternatief voor een roze diamant. De saffier op deze foto is ovaal geslepen, de diamanten ernaast zijn briljant geslepen.

Hij moet lekker zitten en koop de juiste ringmaat!

Een verlovingsring moet geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Behalve dat de edelsteen daar geschikt voor moet zijn, moet de ring ook lekker zitten. Een erg zware ring is misschien niet geschikt om dagelijks te dragen. Een rijring of een solitaire daarentegen wel. Let ook op de ringmaat, de ring moet niet te strak zitten maar ook niet te los om kans op verlies te voorkomen. Als je als verrassing een ring voor je (toekomstige) echtgeno(o)t(e) wilt uitzoeken: let erop dat je de juiste ringmaat koopt! Ik heb hier een artikel met uitleg over ringmaten en hoe je die kunt opmeten.

Waar koop je antieke verlovingsringen?

Zowel online als offline zijn verschillende winkels te vinden waar antieke sieraden te koop zijn. Ik heb zelf wel eens ringen verkocht via Marktplaats en Etsy die als verlovingsringen zouden fungeren. Tips voor het kopen op Marktplaats vind je hier. Daarnaast zijn er een paar webwinkels die misschien wat duurder zijn, maar waarvan je wel gelijk weet wát je koopt.

In België zit bijvoorbeeld Adin. Adin is prijzig, maar ze hebben een uitgebreid assortiment aan prachtige sieraden uit verschillende periodes. De website is: www.adin.be.

In het Verenigd Koninkrijk zit een bekende juwelier die gespecialiseerd is in antieke sieraden. De foto’s zijn waanzinnig, en de sieraden adembenemend. Kijk maar even op: https://www.antiquejewellerycompany.com/