Verschillende ringstijlen vaak gezien in vintage en antieke ringen


Geïnspireerd door een serie die ik een paar jaar geleden op mijn Facebookpagina schreef, besloot ik wat vaak geziene ringstijlen voor jullie op een rijtje te zetten. Deze modellen worden gezien in vintage en antieke ringen. Maar ook in moderne ringen wat deze stijlen tijdloos maken.

De entourage ring

De entourage ring bestaat uit een grote edelsteen omringd door kleinere stenen. Het populairst zijn gekleurde edelstenen omringd door diamanten maar alle combinaties zijn mogelijk. Op de foto’s staan (vlnr) de saffier en diamanten ring van Kate Middleton (en daarvoor van wijlen prinses Diana), een padaradscha saffier ring omringd met diamanten van Britse prinses Eugenie en een robijn met diamanten ring. De ringen van beide prinsessen zijn verlovingsringen, de entourage is dan ook al lange tijd een populaire verlovingsring.

De alliance ring (eternity ring)

Dit is een ring met rondom edelstenen. Het populairst zijn alliance ringen bezet met diamanten. Deze ring is in eerste instantie ontworpen om het overschot aan kleinere diamanten (van mindere kwaliteit) kwijt te kunnen. Vaak hebben dergelijke ringen dan ook kleine diamanten met duidelijke insluitsels of van een minder mooie kleur. Dat wil niet zeggen dat deze ring een koopje is! Het vervaardigen van deze ring kost namelijk nogal wat vakbekwaamheid. Een simpele alliance ring bezet met diamanten van 0.02ct kost al gauw (nieuw) rond de E1500. Tweedehands zou rond de E400-E500 een goede prijs zijn. De ringen op de foto zijn van witgoud, maar een soortgelijke ring kan ook van platina zijn. De ring rechts is uit de Art Déco periode en dergelijke ringen kom ik regelmatig tegen op internet (en zelf heb ik er ook één!).

De solitaire ring

Een tweede populaire verlovingsring is een solitaire ring. Vaak is deze met een diamant bezet, een edelsteen die uitermate geschikt is om dagelijks te dragen vanwege zijn duurzaamheid. Maar er zijn ook solitaire ringen met andere edelstenen, alle edelstenen zijn wel eens in een solitaire gezet. Dus voor ieder wat wils! Op de foto’s staan een prachtig dieppaarse exemplaar en een traditionele diamant ring. Als je je solitaire ring dagelijks wilt dragen, kies er dan één met een harde edelsteen zoals diamant of saffier. ‘Zachte edelstenen’, zoals opaal of smaragd, zijn fragiel en daarom niet geschikt om dagelijks te dragen.

De zigeuner ring (gyspy ring)

Dit model zien we vaak bij ringen uit omstreeks 1900. De edelstenen zijn in het goud gezet en meestal in een soort stervorm, Meestal zien we in deze ringen diamanten, robijnen en/of saffieren verwerkt. De ring op de foto geeft goed de zetting van een zigeuner ring weer. Deze ring is vervaardigd begin 20e eeuw.

De rijring

De naam laat niet veel aan de verbeelding over, bij deze ring zijn de edelstenen gezet in een rij. Verschillende combinaties edelstenen worden hiervoor gebruikt. Op de foto’s staan vlnr een robijn en diamant ring, een rijring met alleen diamanten en een ring met turkoois en diamant. Al deze ringen zijn omstreeks 1900 vervaardigd.

De trilogie ring

Deze ring is bezet met drie edelstenen waarvan de middelste vaak de grootste is. De stenen hebben een symbolische waarde en staan voor: verleden, heden en toekomst. Meghan Markle heeft een trilogie ring als verlovingsring gekregen van de Britse prins Harry. Haar ring is bezet met enkel diamanten. Deze ring is op de eerste foto te bewonderen. De foto ernaast laat een trilogie ring met een roze saffier en twee diamanten zien.

De gesp ring

Een rage in de Victoriaanse tijd was een gesp ring. Naast ringen bestaan er ook armbanden die als een gesp gevormd zijn. Een origineel Victoriaans exemplaar kan een leuk prijsje opleveren, afhankelijk van de staat en de edelstenen. Op de foto staat een origineel exemplaar bezet met een diamant. De stenen van een gesp ring worden vaak gezet zoals bij een zigeuner ring.

De prinsessen ring

Zelf koop ik vooral Britse ringen. Een ringstijl die ik eigenlijk zelden in Groot-Brittannië tref is de prinsessen ring. Deze ring is inderdaad geschikt voor prinsessen, want wat een prachtige design. Prinsessen ringen hebben meestal drie grotere diamanten met daaromheen kleinere exemplaren. Dergelijke ringen waren in de mode in de jaren 1920, maar ook in de jaren 1960.