Hoe bereken ik het karaatgewicht van mijn diamant?

Hoeveel is een karaat en hoe weeg je dit?

Het gewicht van een diamant (of andere edelsteen) wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat is 0,2 gram. Als edelstenen gezet zijn in het sieraad is het niet makkelijk om het gewicht te berekenen. Wil je echt nauwkeurig het gewicht weten dan zullen de stenen uit het sieraad gehaald moeten worden om deze te wegen. Hiernaast is een tabel van gewicht in gram naar karaat. Het is belangrijk om bij het wegen een weegschaal te gebruiken dat minimaal vanaf 0,01 gram kan wegen. Een voorbeeld van zo’n weegschaal is deze:

Karaatgewicht schatten op basis van afmeting en tabel diameter diamant naar karaat

Edelstenen uit een sieraad halen is niet altijd makkelijk en het is omslachtig. Daarom maken veel juweliers een schatting op basis van de afmeting van een steen. Als je een grove schatting wilt maken kun je bij een rond briljant geslepen diamant naar de diameter kijken. Hiernaast is een tabel van het geschatte gewicht in karaat in verhouding tot de diameter van de diamant. Ik benadruk dat het onderstaande tabel alleen een indicatie is en alleen van toepassing is op briljant geslepen diamanten. Saffieren bijvoorbeeld wegen meer dan diamanten. En een roosgeslepen diamant weegt niet zoveel als een briljantje!

Precieze indicatie karaatgewicht diamant en andere edelstenen

Wil je een wat preciezere schatting en naast een diamant ook het karaatgewicht van andere edelstenen kunnen berekenen? Er is een prachtig boek daaraan gewijd. Dit boek wordt ook door professionele juweliers/edelsteenkundigen gebruikt. Zelf heb ik het boek alleen in Amerika kunnen vinden. Ik had het via eBay gekocht. Het is een dure aanschaf maar voor een serieuze sieradenliefhebber of professional onmisbaar. Het boek heet: The Complete Handbook for Gemstone Estimation door Charles L. Camona.

Een exemplaar ervan is bijvoorbeeld hier te koop: The complete handbook for gemstone weight estimation

Extraatje: wat is de prijs per karaat voor een diamant?

Wat de prijs van een diamant is ligt aan verschillende factoren. Hoe helder de steen is (clarity), de kleur van de steen (color), de manier waarop de steen geslepen is (cut) en het karaatgewicht van de steen (caraat), meer daarover vertel ik je hier. Als je deze gegevens weet kun je de waarde van de diamant opzoeken. Als je een diamant wilt kopen kun je kijken wat voor steen voor jouw betaalbaar is. Er zijn prijzenlijsten beschikbaar van de hedendaagse verkoopwaarden van diamanten. Je kunt die hieronder op de link terugvinden. De prijzen zijn in Amerikaanse dollars, kijk helemaal onderaan en klik op ‘Download now’:

http://idexonline.com/diamond_prices_drb#