Vijf plekken waar jij je oude gouden sieraden kunt verkopen

 

Gouden sieraden zijn dé perfecte investering. Je draagt ze en schittert ermee. Als het tijd wordt voor wat nieuws kun je ze voor een mooi bedrag weer verder verkopen, misschien kun je er een beetje winst aan overhouden. Zelfs kapotte sieraden leveren wat op. Als sieradenfanaat weet ik precies de juiste plekken om oud goud te verkopen.

Eerst: wat is het sieraad waard?

Als je je sieraden wilt verkopen is het eerste wat je moet weten wat de staat van het sieraad is en wat de specificaties ervan zijn. Hoeveel karaat is het goud? Is het goud gemerkt en zo ja met wat? Zitten er edelstenen in en zijn die echt? Wat is het sieraad waard en wanneer is het gemaakt? Dit zijn de eerste vragen die je moet stellen. Als je de antwoorden weet kun je naar de volgende stap. Maar weet je die nog niet, ga dan even langs een juwelier en laat hier het sieraad bekijken. Als je sieraden met edelstenen hebt ga dan wel langs een juwelier waar een edelsteenkundige werkzaam is. Niet alle juweliers kunnen namelijk edelstenen onderzoeken op echtheid. De juwelier kan het goud voor je testen om te kijken of het echt is en om het karaatgehalte te bepalen alsook de edelstenen nakijken en de waarde van het sieraad inschatten.

Kapotte sieraden en sloopgoud verkopen

Is het sieraad kapot? Of heb je een sieraad dat niet aantrekkelijk is om door te verkopen, zoals een oude trouwring, en wil je het gewoon snel kwijt? Dan zou je het sieraad als sloopgoud kunnen verkopen. Sloopgoud of oudgoud kun je op twee manieren kwijt: bij een juwelier of (online) bij een goudopkoper. Sommige goudopkopers komen zelfs bij je thuis langs om het goud op te halen als het goud boven een bepaald gewicht is. Je kunt bij elke willekeurige juwelier even binnenstappen om te vragen of ze oud goud inkopen. Goudopkopers kun je vinden met een beetje gegoogle. De prijs die aangeboden wordt kan variëren, vraag daarom eerst bij verschillende juweliers en opkopers hoeveel zij geven voor sloopgoud. Voor het verkopen van goud in Den Haag is er bijvoorbeeld De Goudwaag, die op Google veel goede recensies heeft ontvangen.

De prijs van oud goud

De juwelier of goudkoper zal eerst het goud testen om het karaatgehalte te bepalen. De prijs die je krijgt voor je goud is namelijk afhankelijk van drie zaken:

  • De goudkoers van die dag.
  • Het karaatgewicht van het goud. Zie alles over goudmerken en karaatgewicht hier.
  • Het gewicht van het sieraad (het gewicht van eventuele stenen wordt van het totaalgewicht afgetrokken).

De actuele goudprijs van vandaag per gram goud (24 karaat) in euro’s

Gold Chart

Te mooi om te slopen

Als je een mooi sieraad om te verkopen hebt, en je wilt wat meer dan de goudprijs ervoor. Dan kun je het sieraad zelf proberen te verkopen. Zorg ervoor dat je alle gegevens weet: hoeveel karaat is het goud, wat weegt het sieraad, wat is de lengte of de ringmaat ervan, wat zijn het voor edelstenen, hoeveel karaat wegen de edelstenen en wat is de kwaliteit ervan. Deze gegevens kan je edelsteenkundige je mee helpen. Op basis hiervan kun je een advertentie schrijven. Let erop dat je verplicht bent gemerkt goud aan te bieden, daarover vertel ik je hier meer. Als je alle gegevens weet, kun je het sieraad gaan verkopen.

Zelf verkopen op Markplaats

Ik denk dat Marktplaats geen introductie behoeft. Iedereen kan er zijn tweedehands spullen kwijt, en zo ook je oude sieraden. Let erop dat je de sieraden in de juiste rubriek zet, zo is er bijvoorbeeld onder ‘sieraden’ een speciale ‘antieke sieraden’ categorie. Maak duidelijke foto’s waarop de details van het sieraad te zien zijn, maak ook een foto waarop je het sieraad om hebt zodat een geïnteresseerde de afmetingen beter in kan schatten.  Vermeld alles wat je over het sieraad weet en plaats die advertentie. Voordeel van Marktplaats is dat je alles in eigen hand hebt en geen extra kosten kwijt bent. Je verkoopprijs is echt wat je krijgt. Nadeel is dat sommige mensen het niet aan zullen durven om sieraden via Marktplaats te verkopen vanwege alle oplichtingsverhalen die de ronde doen. Daarnaast moet jij als verkoper oppassen voor je eigen veiligheid aangezien het voorgekomen is dat sieradenverkopers via Marktplaats overvallen zijn of er woninginbraak heeft plaatsgevonden naar aanleiding van aangeboden sieraden.

Zelf verkoop ik vintage en antieke sieraden voornamelijk op Etsy. Dit zijn een aantal van mijn sieraden die daar momenteel te koop staan. Zie: www.etsy.com/shop/juwelista

Online veiling: Catawiki

Een veiligere optie voor zowel de koper áls de verkoper is Catawiki. Catawiki is een online veilinghuis waarmee je gelijk een internationaal bereik hebt. Je kunt een minimumprijs instellen waaronder je niet je sieraad verkoopt. Als er hoger geboden wordt, dan is je sieraad verkocht en mag je het naar de gelukkige sturen. Catawiki ontvangt het geld en houdt het maximaal een paar weken vast totdat zeker is dat het sieraad aangekomen is bij de winnende bieder. Catawiki ontvangt een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Als je sieraad niet verkocht wordt dan hoef je ook niets te betalen! Je moet zelf wel zorgdragen voor goede foto’s en een correcte beschrijving van het sieraad. Op Catawiki worden alle specificaties gevraagd zoals het karaatgewicht en de kwaliteit van edelstenen dus bezoek eerst een edelsteenkundige zodat je dit juist kunt vermelden. Aanmelden bij Catawiki doe je hier.

Een fysiek veilinghuis

Als je echt een mooi of bijzonder sieraad hebt en je hebt geen zin om zelf een advertentie te maken en foto’s te schieten zou je ook terecht kunnen bij een veilinghuis. Het veilinghuis regelt dan alles voor je, ze hebben een taxateur om het sieraad na te kijken en een beschrijving ervan te formuleren. En ze hebben een fotograaf om mooie foto’s te maken. Maar ze zullen alleen sieraden aannemen waarin zij brood zien om die te verkopen. Meestal hebben potentiele bieders de mogelijkheid om van te voren het sieraad te bezichtigen. Want niet iedereen durft een sieraad te kopen op basis van enkel de foto’s. Het sieraad zal dus voor en tijdens de veiling in bezit zijn van het veilinghuis. Een veilinghuis heeft meestal een grote klantenkring en die zal geïnformeerd worden over opkomende kavels. Een bekend veilinghuis is bijvoorbeeld De Eland. Op woensdag en donderdag bieden ze gratis taxaties aan. Zie hun site hier.