Beginnerstips: nepgoud van echt goud onderscheiden. Hoe goud te testen?

Als je wilt leren over sieraden en deze wilt verzamelen dan is het handig om te weten of goud echt of nep is. Er zijn een aantal manieren om te testen of een sieraad echt goud (of platina) is. Lees hieronder hoe.

Nepgoud van echt goud onderscheiden

Bekijk met een loep het sieraad op zoek naar goudmerken. Een eikenblaadje met ‘585’ toont aan dat het echt 14 karaat goud is. Zo tonen ook andere merken aan of het goud echt is of niet. Wanneer de merken niet bekend voor komen, zoek ze op op internet. Ik heb hier een uitgebreid artikel geschreven over keurmerken. De aanwezigheid van goudmerken is een goede indicatie dat het goud echt is, al bestaan er wel vervalsingen! Zo wordt in de Verenigde Staten wordt alleen bijvoorbeeld ’14kt’ gemerkt. Dit is makkelijk de vervalsen door oplichters. Het komt ook voor dat 14 kt verguld goud een merkje ’14kt’ krijgt. Wees hier alert op!

De kleur van het goud

Daarnaast kan de kleur van het goud een indicatie geven dat iets niet echt goud is. Verguld goud is vaak wat geler dan echt goud, maar dit is lang niet altijd het geval. Soms kan men dus
wel in een oogopslag zien dat het goud niet echt is maar er zijn wel kundige vergulde sieraden op de markt waar meer dan een blik voor nodig is.

Toetswater of goudtester

Iets wat meer zekerheid biedt, is het testen van goud  door middel van een elektronische goudtester of toetswater met een toetssteen. Ik heb enige tijd een elektronische goudtester gehad maar na verloop van tijd werd de tester wat minder nauwkeurig. Een teststeen met toetswater is langduriger. Beide zijn via internet te kopen, op eBay of Marktplaats bij

toetswater goud
Mijn goudtest setje bestaande uit een toetsteen en verschillende chemicaliën om verschillende goudgehalten (en zilver en platina) te testen.

voorbeeld. Bij het testen van mogelijk vergulde sieraden is wat meer werk nodig. Vijl met een vijl een klein stukje weg op een onopvallende plek en test dan op dit punt. Het kan namelijk zijn dat de goudtester misleid wordt door het laagje goud over het sieraad.

Meest betrouwbare test

Als u geen goudtester wilt kopen kunt u bij de meeste juweliers terecht om het goud voor u te laten testen. Ook bij Waarborg kunt u goud laten testen en merken. Waarborg is het officiële Nederlandse instituut voor goud- en zilvermerken. Als u hier uw goud laat testen (en merken) bent u verzekerd dat het klopt. Bij Waarborg wordt het goud professioneel getest, als zelfs maar een klein stukje van het sieraad niet echt goud is terwijl de rest dat wel is, dan krijgt het goud geen goudmerkje en wordt u hiervan op de hoogte gebracht.

Pas op voor trucjes!

Tot slot gaan er bepaalde trucjes rond waarmee u zou kunnen zien of goud echt is. Deze trucjes zijn niet waterdicht. Kies liever voor veilig en koop zelf een goudtester of laat uw goud door een juwelier of Waarborg testen.

AliExpress.com Product – Goldsmith gold tester II ,gem tester , gem detector