Beginnerstips voor sieradenliefhebbers: edelstenen leren onderzoeken

Edelstenen onderzoeken

Om meer te leren over edelstenen is het aan te raden om wat edelstenen te kopen en deze grondig te onderzoeken om bekend te raken met de structuren en specifieke kenmerken per edelsteensoort. Hieronder leer je hoe je edelstenen kunt leren onderzoeken.

Gezette stenen onderzoeken

Edelstenen die gezet zijn in een sieraad zijn vaak moeilijker te bestuderen. Door de zetting kunt u de edelsteen niet van alle kanten bekijken. De onderkant van de zetting kan ook gesloten zijn. Daarom is het aan te raden om losse edelstenen te kopen om daarmee te oefenen met bestuderen van edelstenen. Deze kunnen niet al te duur, afhankelijk van kwaliteit en grootte, gekocht worden.  Koop naast natuurlijke edelstenen ook synthetische stenen, opaal doublets en triplets en zirkonia’s bijvoorbeeld. Alleen door het herhaaldelijk onderzoeken en nauwkeurig bestuderen van edelstenen, en de neppers, leert men zelf natuurlijke edelstenen te herkennen. Zelf heb ik op internet wat edelstenen vanuit het buitenland gekocht met de bedoeling om deze te onderzoeken (kijk bijvoorbeeld op eBay of Marktplaats), maar in Nederland zijn ook genoeg edelsteen- en mineralenverkopers of edelsteenbeurzen waar losse stenen gekocht kunnen worden.

Kleinere edelstenen kunt u snel uit het oog verliezen. Ga daarom zorgvuldig met uw stenen om. Persoonlijk gebruik ik ‘gem jars’ om mijn edelstenen in te bewaren en gebruik ik een edelsteentang om ze vast te pakken.

U kunt bijvoorbeeld losse potjes kopen zoals de volgende:
AliExpress.com Product – The new high-grade alloy Factory Outlet loose diamonds jewel box of props the counter display box

Of een reistasje met potjes zoals deze:
AliExpress.com Product – Portable Travel Gemstone Gem Jar PU Leather Display Case with 24pcs Boxes 3*3cm Diamond Carrying Organizer Storage Bag Free DHL

Welke gereedschappen zijn nodig om edelstenen te kunnen onderscheiden?

  •  Het allerbelangrijkste wat je moet hebben is een juweliersloep. Let op dat de loep geen goud- of zilverkleurig omhulsel heeft maar zwart is! De loep moet een triplet zijn met 10x sterkte. Er worden loepen verkocht van bijvoorbeeld 30 x sterkte. Als het om edelstenen gaat is de regel: wat niet onder 10 x vergroting te zien is, er niet is! Een sterkere loep kan wel handig zijn voor de beginner om beter de structuren in de steen te bekijken. Een getraind oog kan zelfs met slechts een loep het verschil zien tussen glas, natuurlijke diamant of een zirkonia door de structuur van de steen. Een loep is via internet te verkrijgen of bij de betere juwelier. Met een loep kunt u onregelmatigheden of insluitsels zien in een edelsteen. De aanwezigheid hiervan indiceert dat het om een natuurlijke steen gaat. Bij synthetische stenen ziet u doorgaans geen insluitsels, al bestaan er tegenwoordig wel imitaties waarin insluitsels nagebootst zijn, dus pas daarvoor op! De beste kwaliteit edelstenen hebben echter ook geen zichtbare insluitsels. Wees argwanend als een steen ‘te perfect’ is. If it looks too good to be true, it probably is. Je kunt direct vanuit China een exemplaar kopen. Let erop dat je de juiste neemt. De volgende is de correcte sterkte en kleur: 
    AliExpress.com Product – Free Shipping 6 LED Ligted 10X Magnification Triplet lens Loupe – GM1021-IP

Dit zijn wat basisinstrumenten waarmee u edelstenen kunt leren identificeren. Voor wie verder wil leren zijn er veel meer instrumenten die helpen bij het identificeren van edelstenen. Zoals een microscoop, spectroscoop of uv licht.

Leren edelstenen te onderscheiden door te lezen

Men denkt soms dat een kleurloze steen altijd een diamant is, een groene steen altijd een smaragd en een rode steen altijd een robijn maar de steensoort kunt u niet zien door de kleur alleen. Er zijn kleurloze saffieren en topazen bijvoorbeeld of zijn rode diamanten en toermalijnen. En groene saffieren en amethisten (in werkelijkheid bestaat een groene amethist niet maar is de correcte benaming ‘groene kwarts’).

In het boek van Antoinette Matlins ‘Gem identification made easy’ worden alle instrumenten benoemd en in detail beschreven hoe edelstenen geïdentificeerd kunnen worden. Ooit had ik een ring met een groene steen waarvan ik niet wist wat voor soort steen het was. Door middel van dit boek kwam ik erachter dat het om een groene saffier ging! Ook leerde ik bijvoorbeeld binnen een paar minuten een natuurlijke aquamarijn van een synthetische spinel te onderscheiden, wat een handig trucje is.

Leer natuurlijke edelstenen van synthetische te onderscheiden, een doublet van een volle steen, behandelde van natuurlijke stenen etc. Alle edelstenen komen aan bod. Met slechts drie goedkope instrumenten en met behulp van  dit boek kunnen 83% van alle edelstenen geïdentificeerd worden. Wie serieus wil leren om edelstenen te identificeren is dit boek een absolute must. Zie hieronder voor een link ernaar: