Alles over goudmerken. 585 gemerkt of 14 karaat goud: is dat hetzelfde?
Een karaat diamant of een karaat goud?
Een verschil dat een beginnende sieradenlover onder de knie moet hebben is het verschil tussen karaat gewicht bij edelstenen en karaat in goudgehalte. Er zit een heel groot verschil tussen de twee.
Eén karaat diamant = goed!
Eén karaat goud = slecht (en waarschijnlijk niet-bestaand)!
Waar zit het verschil nou in? Wanneer we spreken over het karaatgewicht van edelstenen gaat dit om het gewicht van de steen. Het gewicht wordt niet uitgedrukt in grammen maar in karaat. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram.
Wat is karaat goud?
Wanneer we het over goud hebben dan gaat het om wat anders namelijk: het goudgehalte. Helemaal puur goud staat gelijk aan 24 eenheden ofwel 24 karaat. Dit is dus puur goud zonder enige toevoeging. Goud is een vrij zacht materiaal waardoor het gauw verbuigt of er krassen in komen. Om het goud wat steviger te maken worden er andere materialen aan toegevoegd. Deze materialen kunnen ook de kleur van het goud veranderen. Wanneer er bijvoorbeeld koper toegevoegd wordt ontstaat er ‘rood goud’ en wanneer er palladium toegevoegd wordt ontstaat er ‘witgoud’. Hoe meer er van andere substanties toegevoegd worden des te minder puur goud er overblijft.
Stel: we gebruiken voor de helft puur goud en de helft een andere stof om een ring te smeden. Dan is het goudgehalte 24 karaat : 2 = 12 karaat. In Nederland is 14 karaat goud gebruikelijk dit is dus 14/24 puur goud. 18 karaat goud is 18/24 en 22 karaat goud 22/24.
Goudmerken
De merkjes die in het goud van een sieraad gezet worden geven het goudgehalte aan. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar het 14 karaat goud, dit is 58.5% puur goud en wordt dus gemerkt als 585. Zo is 18 karaat goud 75% puur goud en het merkje is dus ’750′.
Soms maken de mensen de fout om te denken dat een goudmerkje alleen aangeeft dat het echt goud is. Bepaalde verkopers maken hier slim gebruik van en vermelden bijvoorbeeld alleen in hun advertentie ’333 gemerkt’. De koper gaat ervan uit dat dit inhoudt dat het echt goud is terwijl het merkje aangeeft dat er slechts een derde puur goud in het sieraad zit wat veel uitmaakt in de waarde van het sieraad.
Alle goudmerkjes op een rijtje:
- 333 = 8 karaat goud = 33,3% puur goud
- 375 = 9 karaat goud = 37.5% puur goud
- 416 = 10 karaat goud = 41,6% puur goud
- 585 = 14 karaat goud = 58,5% puur goud
- 625 = 15 karaat goud = 62,5% puur goud
- 750 = 18 karaat goud = 75% puur goud
- 875 = 20 karaat goud = 87,5% puur goud
- 916 = 22 karaat goud = 91,6% puur goud
- 999 = 24 karaat goud = 99.9% puur goud
Nederlandse goudmerken
In Nederland wordt goud pas gemerkt vanaf 14 karaat goud. Nederland kent officieel drie goudwaardes: 14, 18 en 22 karaat goud. Als een sieraad bijvoorbeeld 15 karaat goud is dan wordt het gemerkt als 14 karaat goud. De overige goudgehaltes worden wel in andere land erkend, welke er erkend worden verschilt echter van land tot land. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde landen in het Midden-Oosten waar sieraden allemaal een hoger goudgehalte hebben van boven de 20 karaat. In Duitsland kent men weer 8 karaat goud wat een laag gehalte is. Om de betekenis van Nederlandse keurmerken op te zoeken is dit een handig boekje (dat ik zelf ook bezit):
Goud onder 14 karaat
Goud in Nederland met een gehalte van minder dan 14 karaat goud wordt ‘Beneden Wettelijk Gehalte’ ofwel BWG genoemd. Er wordt echter wel goud verkocht van bijvoorbeeld 9 karaat door bepaalde winkelketens. Ze mogen alleen niet het artikel als enkel ‘goud’ verkopen maar moeten er expliciet bij vermelden dat het om 9 karaat gaat. Er is geen goudmerkje voor 9 karaat goud in Nederland.
Een lager goudgehalte heeft wel bepaalde voordelen. Zo is dit steviger en zal niet snel verbuigen of vorm verliezen. Het is ook een stuk goedkoper dus wie niet zo’n grote portemonnee heeft maar wel graag goud wil kopen is dit zeker een goede optie! Of wie gewoonweg VEEL wil kopen kan meerdere sieraden van een lager goudgehalte kopen in plaats van één of twee sieraden van een hoog goudgehalte. Desondanks gebeurt het wel eens dat heel waardevolle edelstenen in goud met een lager gehalte gezet worden. Het sieraad kan dan ondanks de lage goudwaarde toch duur zijn.
Buitenlandse goudmerken
In het buitenland, zoals de Verenigde Staten bijvoorbeeld, wordt goud gemerkt als ’14kt’ in plaats van de bovengenoemde cijfercombinaties. Pas op! Een dergelijk merkje is heel makkelijk in een sieraad te zetten door wie dan ook. Het gebeurt ook vaak dat er een soortgelijk merkje in een verguld sieraad zit! Laat sieraden met dergelijke merkjes altijd extra controleren.
Veel anderen landen, zoals bijvoorbeeld Groot-Brittanie of Frankrijk hebben wel een officieel goudmerksysteem. Frankrijk gebruikt sinds jaren een adelaarskop. In Groot-Brittanie worden er standaard verschillende merken in gezet; een merk voor het jaar, een voor de plaats waar het goud gemerkt is, een voor het goudgehalte etc.
Zelf vind ik het erg leuk om de jaartal van het goudmerkje te achterhalen. De Britse goudmerken (inclusief jaartallen) zijn op te zoeken in het volgende boek:
Platinamerk in Nederland
In Nederland wordt platina als 950 gemerkt. Pas wanneer er minimaal 95% puur platina in het sieraad zit wordt het platina gemerkt. Onder 950 wordt het platina BWG genoemd (Beneden Wettelijk Gehalte) en krijgt het platina geen merkje.
Witgoud of platina merkje?
Witgoud krijgt dezelfde keurmerken als geelgoud of roodgoud. Er bestaan dus geen verschillende keurmerken voor verschillende kleuren goud. Als u een sieraad heeft dat op platina lijkt maar met een 750 of 585 merkje dan is dit geen platina maar witgoud! In Nederland kennen we alleen 950 als platinamerk, witgoud wordt nooit als 950 gemerkt. Zo kunt u aan de cijfercombinatie zien of uw sieraad platina of witgoud is.
Platina onder 950 in het Verenigd Koninkrijk
Platina werd in het Verenigd Koninkrijk pas gemerkt vanaf 1973 volgens het officiële Britse merk systeem. Toen werd als platinawaarde 950 vastgelegd. Voor 1973 was er nog geen officieel merkje voor platina en werd er platina geproduceerd onder 950 platina, er bestond 900 en 850 platina. Vaak werden deze sieraden gemerkt met onofficiële merkjes zoals ‘PLAT’ of ‘PLATINUM’. Dergelijke merken zien we regelmatig in vintage en antieke Britse sieraden.
Geen goudmerkje in het sieraad?
Een sieraad gekocht waar geen goudmerk in zit? Geen paniek! Zoals ik hiervoor al zei is goud vrij zacht, hierdoor kunnen de merkjes aan de binnenzijde van de ring snel weg slijten. Tegen een redelijk tarief kan bij Waarborg het goud alsnog gemerkt worden.
Waarborg Wet
Bovenal is het volgens de Waarborg Wet verplicht in Nederland dat verkocht goud een merkje draagt . De Waarborg Wet heeft als doel om consumenten te beschermen tegen bedrog en de ondernemer te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Sieraden moeten gemerkt zijn voor de verkoop. Sieraden kunnen ook daadwerkelijk gecontroleerd worden op goudmerken, zelfs wanneer particulieren hun persoonlijke sieraden willen verkopen, moeten zij hierop letten.
Vrijgesteld van een merkje zijn gouden sieraden met een gewicht onder 1 gram en platina sieraden met een gewicht onder 0,5 gram. Andere vrijstellingen, zoals goud gemerkt in EU lidstaten, leest u hier:
http://waarborg.nl/over-waarborgholland/wet-en-regelgeving/waarborgwet
Zowel particulieren als ondernemers kunnen hun goud laten merken bij Waarborg Nederland. Waarborg Nederland is de enige in Nederland die sieraden mag merken. Voor meer informatie over Waarborg zie: http://www.waarborg.nl/