Wel goud, maar geen merkje? Laat het merken!

 


Zoals ik eerder geschreven heb (en wel hier) kun je onder andere door een goudmerkje zien of je sieraad écht goud is. Maar niet al het goud is gemerkt. En omdat goud een ‘zachte’ edelmetaal is, kan een merkje eruit slijten. Moet je je dan maar bij je merkloos goud neerleggen? Nee! Je kunt makkelijk een officieel merkje in het goud laten zetten bij Waarborg Nederland. Hoe dat precies werkt, zal ik nu voor jullie ontrafelen…

De originele merkjes van deze Britse ring waren niet leesbaar meer. Daarom hebben wij er een nieuw goudmerkje in laten zetten.

Ten eerste: waarom zou je je goud laten merken?

Volgens de waarborgwet moet al het goud (boven 1 gram), zilver (boven 8 gram) en platina (boven 0,5 gram) gemerkt zijn om als goud, zilver of platina verkocht te worden. Dus als je een sieraad verder wilt verkopen om plaats te maken voor iets nieuws in je juwelenkistje, en dat sieraad is wel goud maar niet gemerkt, dan mag dat sieraad simpelweg niet als goud verkocht worden.

Ook is het handig voor nabestaanden om makkelijk de sieraden van een overledene te laten taxeren zonder dat alles gemerkt moet worden. Persoonlijk laat ik al mijn sieraden taxeren voor het geval ik ze toch nog wil verkopen of voor het geval ik kom te overlijden (hopelijk voorlopig nog niet, ik ben nog niet uitgekocht!) en mijn kinderen willen weten wat alles is.

En als er buitenlandse goudmerken in zitten?

Nou het ligt eraan wat voor keurmerken dat zijn. Als het keurmerken zijn die door een onafhankelijk instituut van een EU land zijn gezet, dan geldt dat merkje in Nederland ook. Maar andere merkjes dus niet. Als er alleen ’18ct’ (zoals in oude Engelse sieraden wel eens voorkomt) of ’14k’ (zoals in Amerikaanse sieraden) gemerkt is, dan is dat niet voldoende om het sieraad als goud te verkopen en moet er een Nederlands keurmerkje aangebracht worden om het sieraad als goud te mogen verkopen.

Hoe kun je keurmerken in goud, zilver of platina laten zetten?

Zoek eerst het Waarborg kantoor dat voor jou het dichtstbij is. Er zijn er maar twee in Nederland, WaarborgHolland in Gouda en Edelmetaal waarborg Nederland in Joure. Als deze kantoren te ver weg zijn, dan is het mogelijk om sieraden te versturen, meer informatie daarover staat op de websites.

Als je zelf je sieraden wegbrengt, dan moet je bij het inleveren van de sieraden een formulier invullen met daarop een omschrijving van de aangeboden sieraden en het vermoedelijke edelmetaal. Bij het afleveren van je juwelen geeft Waarborg een indicatie wanneer de sieraden klaar zullen zijn. Wijbellen altijd even om zeker te weten dat ze klaar zijn. Als de sieraden gestempeld en wel zijn mag je ze weer afhalen. Eerder betaalden wij bij het afhalen maar de laatste keer kregen we de rekening thuisgestuurd. Let erop dat de er een minimumbedrag van 25,- in rekening gebracht wordt. Als je dus maar een of twee sieraden hebt, is dat duur. Daarom zou je ervoor moeten zorgen dat je meerdere sieraden hebt om te laten merken.

Dit sieraad heeft twee merkjes gekregen. Tweede gehalte zilver (835) en 14 karaat goud (585).

Als je de sieraden weer ophaalt bij Waarborg dan zitten er stickers aan. Die stickers vermelden het edelmetaal. Zo staat bijvoorbeeld een sticker met ‘750’ voor 18 karaat goud en ‘585’ voor 14 karaat goud. Sommige sieraden hebben twee stempels, wat inhoudt dat er twee edelmetalen gebruikt zijn.  Bij mijn sieraad op de foto boven zie je zilver (835) en goud (585), op de foto hieronder zie je platina (950) en goud (585).

BWG of onedel op sticker

Soms kan er een sticker met ‘BWG’ erop (dat zijn stickers waar ik heel ongelukkig van word), dit betekent dat het goud minder dan 14 karaat goud is (beneden wettelijk goudgehalte). En soms kan er ‘onedel’ op het stickertje staan.  In geval van de twee laatstgenoemde stickers zit er dus ook geen merkje op het sieraad. Die stickers zijn trouwens superhandig want zo zie je gelijk het goudgehalte (of zilver- of platinagehalte) aangezien de goudmerken echt ieniemienie klein zijn en zonder loep onleesbaar zijn.

Wie ziet het merkje? Het zijn er zelfs twee. Eigenlijk is deze broche van 15 karaat goud en platina (950), maar omdat die goudwaarde niet gemerkt wordt krijgt het een merkje van 14 karaat goud (585).

Maar let op: het kan zijn dat er maar voor een deel onedel metaal of goud met een goudgehalte onder de 14 karaat gebruikt is, en de rest van het goud wél echt is en boven de 14 karaat. Jammer genoeg, krijgt het sieraad toch geen stempel. Alleen goud met een maximum van 2% onedel metaal wordt wel gestempeld. Zelf heb ik een aantal keer gehad dat bijvoorbeeld een deel van een sieraad uit onedel metaal bestond of een goudgehalte onder 14 karaat bleek te hebben, echt balen is dat!

Tot slot

Daarom beste juwelista’s, het is een kleine moeite om je sieraden te laten merken Ik zeg doen. Wellicht dat ik een van jullie een keer bij Waarborg zie!