Zilveren sieraden met soda schoonmaken (geen poetswerk nodig), werkt dat echt?

Zilver poetsen. Heb je er ook zo’n hekel aan? Ik vind het niets aan. Mijn oma poetste vroeger eens per maand alle zilverwaar in huis. En dat was nogal wat. Arme vrouw. Maar tegenwoordig hebben we het internet waar we allemaal, om het eens modern uit te drukken, hacks kunnen vinden. Zo kwam ik een paar keer op de tip om zilveren sieraden met soda schoon te maken. Poetsen is dan niet meer nodig. Hoe geweldig zou dat zijn?

Nu weten mijn vaste lezers (ben je er nog niet een van? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg mij op sociale media) dat ik het meer heb met goud. Maar, ik heb nog een zilveren ketting die ik ooit eens in mijn tienerjaren in Turkije kocht en een armband van Lucardi. Als ik aan mijn Turkse vakantie terug denk dan denk ik vooral terug aan… voedselvergiftiging. En Russische toeristen. Brrrr. Gauw terug naar de sieraden.

Mijn ketting en armband liggen maar eenzaam in mijn sieradenkistje. Ze zijn de perfecte kandidaten voor mijn proefje. Mijn onderzoeksvraag luidt: Kun je écht zilveren sieraden schoonmaken met soda? Dit is hoe je te werk gaat:

Stap een: bekleed een hittebestendige schaal of een bakblik met zilverfolie. De glimmende kant moet boven.

Stap twee: leg de sieraden in de schaal. meng dan 250 ml kokend water, een eetlepel soda en een eetlepel zout in een maatbeker. en giet over de sieraden heen.

Stap drie: giet langzaam 125 ml azijn over de sieraden. Bubbels! Laat dit zo’n vijf tot tien minuten staan.

Stap vier: spoel de sieraden af en dep droog. Et voila!

 

Zie jij het verschil? Ik zie een verschil, al is de ketting niet helemaal glimmend als nieuw, ze ziet er een stuk beter uit. Mijn armband was al niet heel zwart maar die lijkt wel echt als nieuw.

Conclusie: al is het niet een tovermiddel waardoor ‘poef!’ ineens alles er als nieuw uitziet, vind ik dat de missie geslaagd is en ik zal het nog eens proberen!