5 tips om sieraden hun schoonheid te laten behouden

diamantAls een sieraad een tijd gedragen wordt, glimt het goud wat minder en komen er krasjes in. De edelstenen verliezen wat van hun prachtige schittering en ogen dof. Een sieraad heeft dus wat liefde en verzorging nodig om op zijn best te zijn. Wat te doen? Juwelista zet een aantal tips op een rij om de edelstenen hun schittering terug te geven en het goud weer te laten glimmen.

Tip 1: Was het sieraad in een lauwwarm water met een paar druppels afwasmiddel

Bij het dragen verzamelt vuiligheid zich in het sieraad. Vooral ringen moeten het ontgelden. Met slechts wat lauwwarm water en wat afwasmiddel kan het sieraad flink opknappen. Afwasmiddel heeft immers een vetoplossende werking. Hoe te werk? Laat uw sieraden eerst even in het sopje weken en poets daarna de edelstenen met een oude tandenborstel. Let erop dat er goed onder de edelstenen gepoetst wordt. Daar bouwt vuil zich namelijk gauw op waardoor een edelsteen dof kan lijken. Controleer tot slot goed met een vergrootglas of loep of alle vuil verwijderd is. Droog daarna het sieraad af met een zachte, niet-pluizige doek. Persoonlijk, is dit het schoonmaaktrucje dat ik het meest gebruik.

Tip 2: Een sieraad schoonmaken in een ultrasone reiniger

Een ultrasoon maakt door middel van geluidsgolven sieraden weer helemaal schoon. Ik had zelf een ultrasoon van een paar tientjes geprobeerd, waar ik niet tevreden over was. Alsnog vroeg de edelsteenkundige mij of ik mijn sieraden wel gewassen had voordat ik ze naar hem had gebracht voor een taxatie ervan. Besteed daarom liever wat meer aan een degelijk apparaat. Juweliers hebben echter een professionele ultrasoon die prima werk levert. Wellicht dat de plaatselijke juwelier het sieraad, tegen een geringe prijs, even in zijn ultrasoon voor je wil reinigen. Let op: zogenaamde ‘zachte’ stenen, zoals opalen en koraal, zijn niet geschikt om in een ultrasoon te stoppen!

Tip 3: Zachte stenen reinigen

Zoals bij tip 2 terug te lezen kunnen zachte stenen niet in een ultrasoon gereinigd worden. Beide kunnen wel met een lauwwarm sopje gereinigd worden. Het is echter niet heel bekend dat opalen af en toe in water gelegd moeten worden om de rehydreren. Opalen bestaan namelijk voor een deel uit water en indien deze niet zo nu en dan een nachtje in water liggen, dan kan de steen uitdrogen en scheuren van binnen vertonen. Wat koraal betreft, dit kan opgepoetst worden met een doekje met wat slaolie.

Tip 4: Geelgoud polijsten, platina en witgoud rhodineren

De beste manier om goud en platina hun glans terug te geven is door een polijstbeurtje. Daarvoor kunt u het best naar de juwelier, die kan het sieraad professioneel polijsten. Het polijsten van een ring zou ongeveer tussen de 10 en 20 euro moeten kosten. Witgoud en platina moet echter gerhodineerd worden. Dat is vaak wat duurder dan een polijstbeurt. Sinds kort laat ik dit bij de Bijenkorf doen waar rhodineren van een ring 20 euro kost.

Tip 5: Poetsen!

Ik weet nog dat vroeger mijn oma eens in de zoveel tijd al haar zilverwaar ging poetsen. Het scheen een heel karwei te zijn. Zilver maar ook goud zijn met een goede poetsdoek weer mooi glimmend te krijgen. Bij een goud of zilver poetsdoek is verder geen poetsmiddel nodig.


625 gedachten over “5 tips om sieraden hun schoonheid te laten behouden

Reacties zijn gesloten.