Waar te koop en wat kun je ermee? De charme van de gouden dasspeld!

 

antieke gouden dasspelden
Een paar van mijn antieke gouden dasspelden

Weet je welke sieraden ik zelden nee tegen kan zeggen? Alle sieraden? Nou, eigenlijk is dat waar. Maar ik heb een bijzondere zwak voor antieke gouden (strop)dasspelden.  Ze zijn heel leuk om te verzamelen aangezien er zoveel verschillende zijn, én zij zijn voor een kleine prijs te koop. Tussen de 50 en 100 euro heb je al een leuk vintage gouden speldje te pakken. En met een beetje creativiteit kun je het op verschillende manieren dragen. Óók als dame.

De geschiedenis van de dasspeld (stick pin)

Maar eerst een geschiedenislesje. De dasspelden, ook wel in het Engels stick pins genoemd, werden halverwege de 19e eeuw door de upper middle class gedragen. Heren droegen ze bij hun kostuum. De stropdasspelden werden niet zelden speciaal voor een klant gemaakt. Mooie edelstenen werden daarbij niet geschuwd. Tegen de jaren 1880 begonnen de dames zich ook te interesseren in deze juwelen. Ze kochten ze de speldjes om hun sjaaltjes op de plaats te houden.

via GIPHY

Dasspeld of hoedenspel?

Dasspelden moeten overigens niet verward worden met een ander soort speld, de hoedenspelden. Het verschil tussen de twee is de lengte, de hoedenspeld is een stuk korter dan een dasspeld.

Hoe draag je een dasspeld?

Terug naar 2019. Dasspelden zijn leuk verzamelwaar onder sieradenliefhebbers. Maar hoe kun je ze tegenwoordig dragen? Ik heb een paar ideeën voor je.

  1. Bij een colbertje. Vroeger was een colbert alleen aan de man voorbehouden maar tegenwoordig hebben we hartstikke leuke damesmodellen. Pimp je colbertje eens op met iets glimmends. Dit filmpje gaat dan wel over een wat groter speldje dan ik koop, maar het principe is hetzelfde:
  2. Bij een bloesje. Vrolijk dat bloesje op door er een speldje in te doen.  Stijlvol, elegant en classy (én potentieel dodelijk door een verkeerde beweging).

 

3. Een sjaaltje. Hartstikke leuk is om een speldje in een knoop van je sjaaltje te doen of om je sjaaltje ermee vast te zetten.

4. Maak er iets anders van! Een rage onder liefhebbers van antieke sieraden is om er iets anders van te maken. Blaas er nieuw leven in door er een ring of hanger van te laten maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

When it comes to conversion rings.. this darling is everything!! 😬😬👊🏼💥 A Georgian diamond and silver Prince of Wales (or Fleur de Lys whichever you want to see!🙈🙈) stick pin (I would assume) that has been converted into a ring with a gorgeous fine 18 carat yellow gold band!! But the 🌟 of the show is that insane rectangular faceted rose cut like diamond in the centre.. see which one I mean?! SO unique!! The face of the ring measures 0.51 x 0.46 inches and the ring itself is a US 5 1/8 – 5 3/8 (UK K – K 1/2) and resizable!! 😄😄🎉 She is in lovely antique condition – just the second diamond down on the left hand side looks to have been reset as it’s a touch brighter (it’s showing more in the photo than in person👍🏼) so maybe the foiling was taken out.. it definitely looks like the original diamond!!👊🏼

Een bericht gedeeld door Elizabeth Rose Antiques (@elizabethroseantiques) op

Waar koop ik een dasspeld (stick pin)?

Ben je geïnspireerd maar weet je niet waar je een dasspeld kunt krijgen? De mijne komen van Marktplaats en eBay. Zie hieronder een selectie van wat er nu op ebay te koop is: