Zeven tips om vintage en antieke sieraden op Marktplaats te kopen

In mijn vorige post vertelde ik jullie over vijf bijzondere vintage en antieke sieraden die ik op Marktplaats had gescoord. Nu wil ik jullie zeven tips geven voor een succesvolle sieradenjacht op Marktplaats.

Sieraden online kopen is eng. Er gaan vaak hoge bedragen mee gemoeid waardoor er altijd de angst heerst of je niet afgezet wordt. Of als je geld naar een onbekende overmaakt, krijg je dan wel echt het sieraad opgestuurd? Als je wel iets opgestuurd krijgt of op gaat halen, hoe weet je dan of het echt is? Mag je het sieraad terugsturen als het tegenvalt? Risico’s genoeg in elk geval.

Misschien heb ik gewoon heel veel geluk gehad, maar ik heb al mijn Marktplaatsveroveringen op afstand gekocht én alles netjes mogen ontvangen. Ik heb recentelijk nog vijf nieuwe aanwinsten gekocht, maar daarover zal ik binnenkort schrijven. Alles wat ik tot nu toe heb gekocht was zoals beschreven; de edelstenen en het goud waren echt. Maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Huiveringwekkende verhalen over mensen die via Marktplaats opgelicht zijn of – erger nog – bruut overvallen werden, komen sporadisch in het nieuws. En dat schrikt af om via een tweedehandssite spullen te kopen of verkopen. Zonde, want er zijn echt schatten die wachten op een nieuwe ontdekker. Met wat voorzorgsmaatregelen kun je je risico’s verkleinen.

Zeven dingen waar ik op let zijn de volgende:

  1. Dit is misschien wel de belangrijkste: is de verkoper een bekende verkoper op Marktplaats? Al jaren kijk ik naar de sieradenrubrieken op Marktplaats. Er zijn een aantal sieradenverkopers die al lange tijd verkopen daar. Bij de naam van de verkoper staat hoe lang die ingeschreven staat op de site. Oplichters worden bij enige twijfel gelijk van de site gegooid. De sieradenverkopers die lang actief zijn, zijn soms wat prijziger dan een particulier maar liever iets meer betalen en daadwerkelijk ontvangen waarvoor je betaalt, dan een goedkoopje dat nooit arriveert. Vaak zijn ze wel een stuk goedkoper dan een juwelier. Een aantal bekende namen in de antieke-sieradenrubriek op Marktplaats zijn: Jacqueline, Marianne, LuckyLux en Victoriaans & Vintage. Dit zijn zomaar een paar namen die bij mij opkomen, er zijn er uiteraard meer.
  2. Vertrouw op je intuïtie! Als ik naar advertenties kijk dan kijk ik goed naar de foto, ik lees aandachtig de advertentietekst en ik kijk ook of de adverteerder andere artikelen te koop heeft, en zo ja wat. Op basis daarvan voelt iets wel of niet goed aan. Ik laat me niet leiden door hebberige emoties (must buy, must buy!) maar probeer neutraal te kijken naar het geheel. Als ik ook maar een klein stemmetje in mijn hoofd hoor waarschuwen, klik ik snel verder.
  3. Haal duurdere items liever op. Dan kun je het sieraad eerst goed bekijken voor aankoop en er zeker van zijn dat het echt is wat je zoekt. Als je van een particulier iets koopt dan heb je namelijk niet het recht om iets terug te sturen als het je toch niet bevalt. Schaf een loep aan en bestudeer het sieraad nauwkeurig. Zijn er misschien gebreken? Staan er goudmerken in? Als je diamanten wilt kopen en je kunt een diamant niet met enkel een loep herkennen, schaf dat een diamanttester aan. Als je er echt geen verstand van hebt, begin er dan niet aan!
  4. Toch verzenden? Laat dit dan aangetekend gebeuren en vraag de verkoper het zo te verpakken dat er van buiten niet te zien of voelen is dat het pakketje een sieraad bevat. Ik ontvang en verstuur al bijna een decennia sieraden per post. Van de misschien wel honderden sieraden die ik verstuurd of ontvangen heb, is er eenmaal iets ontvreemd, tweemaal zijn pakketjes kwijtgeraakt en tweemaal is een sieraad tijdens verzending beschadigd. In alle gevallen had een betere verpakking waarschijnlijk het probleem voorkomen. Een aantal vaste verkopers verkoopt niet aan huis en hebben dat duidelijk in de advertenties geschreven. Sommige kopers zullen dan argwanend zijn, wat niet gek is. Maar als oud-verkoper begrijp ik maar al te goed waarom ze niet aan huis verkopen. Zelf heb ik na verkoopactiviteiten te maken gehad met een inbraak en oplichting. Ik kan je zeggen dat dat echt vreselijk is. Als potentiele koper ben je waakzaam maar een verkoper moet dat ook zijn, misschien zelfs wel meer dan een koper. Als ik via Marktplaats bijvoorbeeld een telefoon wil kopen en de verkoper wil hem niet af laten halen, dan pas ik. Maar bij sieraden is het soms juist een indicatie dat het een betrouwbare verkoper betreft. Maar niet altijd! Dus kijk goed naar de andere punten die ik verder heb genoemd.
  5. Stel de juiste vragen. Als je een juweel op het oog hebt, stel de juiste vragen. Is het gemerkt? En zo ja, welke merktekens? Hoe weet de verkoper dat het sieraad echt is? Zit er een certificaat bij? Zijn er gebreken? Mag ik het terugsturen als het mij toch niet bevalt? Hoe is de schittering van de edelsteen?
  6. Laat altijd sieradenaankopen controleren door een goede edelsteenkundige. Met nadruk op goede, want niet elke edelsteenkundige is even vaardig! Het kan natuurlijk zijn dat een verkoper iets koopt wat achteraf toch niet blijkt te zijn wat hij dacht. Een goede verkoper zal dit dan netjes terugnemen. Ik laat altijd al mijn aankopen controleren en adviseer eventuele kopers hetzelfde te doen. Toen ik zelf sieraden verkocht kreeg ook wel eens berichten van kopers die hun sieraad ergens hadden laten onderzoeken, hartstikke leuk!
  7. If it sounds too good to be true, then it probably is! De oude Amerikaanse wijsheid raakt nooit in onbruik. Als je een koopje ziet dat té goed is, pas dan op! Zo zag ik bijvoorbeeld een prachtige zwarte opaal op Marktplaats voor een goed prijsje. Toch besloot ik de verkoper te vragen of het een volle opaal of doublet was. De verkoper wist maar al te goed dat het een doublet betrof en gaf dit ook aan met de opmerking erbij: ‘een volle opaal zou veel duurder geweest zijn hoor!’ Dat weet ik inderdaad, maar niet elke koper weet wat een gangbare prijs is en de verkoper schreef in de advertentie dat het een ‘opaal’ was. Ook maakte een klant van mij eens mee dat ze een gouden armband op Marktplaats voor een zeer schappelijke prijs zag. Ze wilde hem komen ophalen maar de verkoper had allemaal smoesjes waarom dat niet kon. Ze kwamen overeen dat de armband opgestuurd zou worden onder rembours. Kort na betaling werd er inderdaad een pakje bij mevrouw bezorgd. Ze betaalde de postbode netjes maar toen ze naar binnenliep en het pakketje opende bleken er stenen in te zitten. Haar geld kon ze niet meer terugkrijgen.

Ik hoop dat mijn tips jullie een beetje verder helpen. Om meer te leren over sieraden: lees mijn andere posts en volg mij op social media om op te hoogte te blijven van nieuwe posts.

Disclaimer: Ik ben aan geen enkele manier aan Marktplaats verbonden, noch krijg ik door Marktplaats betaald voor mijn posts. Mijn artikelen over Marktplaats schrijf ik omdat ik er al ruim tien jaar wel eens sieraden koop en uit ervaring spreek.


96 gedachten over “Zeven tips om vintage en antieke sieraden op Marktplaats te kopen

Reacties zijn gesloten.